Teroristi su halu zapalili zapaljivom tečnošću, koja se brzo proširila na ogromnoj površini od skoro 13.000 kvadratnih metara, saopćio je Istražni komitet.      Foto: AA

Naoružani napadači su ubili najmanje 93 osobe, a ranili više od 145 u pucnjavi u koncertnoj dvorani "Crocus City Hall" u blizini Moskve, saopćio je u subotu ruski Istražni komitet.

Naveli su da će se broj mrtvih vjerovatno povećati kako ekipe na terenu nalaze nova tijela. Kao najčešći uzrok smrti identificirali su rane od vatrenog oružja i trovanje dimom.

Teroristi su halu zapalili zapaljivom tečnošću, koja se brzo proširila na ogromnoj površini od skoro 13.000 kvadratnih metara, saopćio je Istražni komitet.

Dodali su da su napadači imali automatsko oružje.

Napad se dogodio u Krasnogorsku, administrativnom centru Moskovske oblasti, gdje je u dvorani "Crocus City Hall" nastupao muzički sastav Picnic.

Kasnije je na licu mjesta zabilježena i eksplozija koja je izazvala veliki požar. Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopćilo je da je trećina zgrade bila zahvaćena plamenom, a nekoliko helikoptera gasilo je požar.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin saopćio je da su svi zabavni događaji u Moskvi otkazani do kraja vikenda.

Istražni komitet je objavio da je pokrenuo istragu o "terorističkom napadu", dok je specijalni izaslanik Moskve za Ukrajinu rekao da će Rusija zatražiti sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je: "Nema naznaka da je Ukrajina bila umiješana u 'strašan' napad."

TRT Balkan / agencije