"Nakon 13 godina Rumunija će se konačno pridružiti Schengenu! Imamo politički dogovor o tome", objavio je rumunski premijer Marcel Ciolacu na Facebooku.     Foto: Reuters

Rumunija i Bugarska su postigle sporazum s Austrijom o pridruživanju evropskom prostoru Schengena o slobodnom kretanju morem i vazduhom u martu 2024. godine, saopštila je rumunska vlada.

"Nakon 13 godina Rumunija će se konačno pridružiti Schengenu! Imamo politički dogovor o tome", napisao je rumunski premijer Marcel Ciolacu na Facebooku.

Rumunsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je u srijedu u saopćenju da je između tri zemlje postignut "politički dogovor" o proširenju zone "na vazdušne i morske granice" Rumunije i Bugarske "od marta 2024. godine".

Pitanje otvaranja kopnenih granica odgođeno je za razgovore koji će se održati naredne godine.

Uvjeti koje je postavila Austrija za ublažavanje pravila vazdušnog saobraćaja

Austrija, koja je prije godinu stavila veto na ulazak dvije zemlje, početkom decembra je iznijela ideju o nečemu što je nazvala "vazdušnim Schengenom".

Rekla je da je spremna ublažiti pravila koja regulišu vazdušni saobraćaj za Bugarsku i Rumuniju ako Brisel ojača vanjske granice EU.

Rumunija i Bugarska, obje članice Evropske unije od 2007. godine, odbijene su krajem 2022. iz ogromne zone unutar koje više od 400 miliona ljudi može slobodno putovati bez kontrole unutrašnjih granica.

Austrija je stavila veto na njihove prijave, koja se godinama žali da mora da trpi nesrazmjernu količinu iregularnih migracija kao rezultat loše zaštićenih vanjskih granica Schengena.

Prostor Schengena stvoren je 1985. godine i uključuje 23 od 27 zemalja članica EU, kao i njihove pridružene susjede Švicarsku, Norvešku, Island i Lihtenštajn.

TRT Balkan