Protest su organizovali članovi grupe "Rabini za prekid vatre", a podržala su ih udruženja Jevreji za rasnu i ekonomsku pravdu, Jevrejski glas za mir, IfNotNot i Shoresh.         Foto: AA

Rabini i članovi jevrejske zajednice okupili su se u New Yorku kako bi obilježili prvi dan Hanuke i pozvali na prekid vatre u Pojasu Gaze.

Jevrejske grupe preplavile su Columbus Circle u New Yorku u četvrtak navečer, prvog dana jevrejskog praznika Hanuke, noseći transparente i osmokraki svijećnjak na kojima je ispisano "prekid vatre".

Protest su organizovali članovi grupe "Rabini za prekid vatre", a podržala su ih udruženja Jevreji za rasnu i ekonomsku pravdu, Jevrejski glas za mir, IfNotNot i Shoresh.

Jevreji širom svijeta počeli su u četvrtak slaviti praznik Hanuku, poznat i kao praznik svjetlosti. Obilježavaju osmodnevni praznik slobode i svjetlosti koji je podsjećanje na istorijski događaj kada su Jevreji uspjeli očuvati vlastitu tradiciju i kulturu. Ovaj praznik obilježava se u znak sjećanja na istorijski događaj kada su Jevreji u Al-Qudsu (Jerusalem) nakon trogodišnjeg ratovanja s Grcima uspjeli ponovo posvetiti Veliki hram.

TRT Balkan / agencije