U tekstu se navodi da su sastanku prisustvovali članovi krajnje desničarskog AfD-a i Sellner, kao i partneri i menadžeri nekih od poznatih njemačkih lanaca brendova.               Foto: Reuters

Političari partije Alternativa za Njemačku (AfD) i austrijski ekstremni desničar Martin Sellner navodno su se tajno sastajali kako bi razvili plan za deportaciju miliona stranaca iz Njemačke, uključujući i one s njemačkim državljanstvom.

Kako je objavio "Tagesschau" koji pripada javnom servisu ARD, istraživački centar za novinarstvo Correctiv dokumentovao je sastanak održan u hotelu u blizini njemačkog grada Potsdama u novembru.

U tekstu se navodi da su sastanku prisustvovali članovi krajnje desničarskog AfD-a i Sellner, kao i partneri i menadžeri nekih od poznatih njemačkih lanaca brendova.

Navodi se da je za prisustvo na tajnom sastanku bilo potrebno donirati najmanje 5.000 eura, a u pozivnici je pisalo:

"Naše šanse da našu državu vratimo na normalan i zdrav kolosijek je veći nego ikada."

Na pozivnicama su se našli potpisi poznatog biznismena Hansa Christiana Limmera i vođe ekstremno desničarske grupe Gernota Moriga.

Prema informacijama iz različitih izvora koji su prisustvovali sastanku, razgovaralo se o planu deportacije miliona stranaca, uključujući i one sa njemačkim državljanstvom.

Učesnici sastanka su razgovarali o tome kako tačno žele zajedno implementirati ovu strategiju ukoliko AfD postane partner u vladi.

AfD je druga partija u zemlji

Prema rezultatima ankete koju je provela agencija Forza od 12. do 18. decembra, 31 posto posto ispitanika podržava Stranke Hrišćanske unije (CDU/CSU), a potom slijedi AfD sa 23 posto, Socijaldemokratska partija (SPD) 14 posto, Zeleni 13 posto, Liberalno-demokratska partija (FDP) pet posto, te Lijeva stranka sa tri posto podrške.

Alternativa za Njemačku (AfD) je njemačka konzervativna i euroskeptična politička stranka osnovana 6. februara 2013. godine. Stranka se zalaže za prekid sAradnje s eurozonom, protivi se euru, imigraciji, širenju islamskog utjecaja i istospolnim brakovima.

TRT Balkan / agencije