Podsjetio je i da je kompleks izgrađen u periodu britanskog mandata.         Foto: Getty Images

Norveški profesor i ljekar Mads Gilbert, koji je 16 godina radio u bolnici Shifa, rekao je da je "kuća oporavka pretvorena u kuću smrti".

Komentarisao je povlačenje izraelske vojske iz bolnice Shifa, najvećeg zdravstvenog kompleksa u Pojasu Gaze.

Gilbert je podsjetio da je Izrael uništio bolnicu Shifa koja je imala 700 kreveta i koja je bila najvažniji medicinski kompleks u Gazi.

Podsjetio je i da je kompleks izgrađen u periodu britanskog mandata.

"'Kuću iscjeljenja', nazvanu Shifa, Izrael i SAD su pretvorili u 'kuću smrti', spalili, pretvorili u ruševine i pretvorili u grobnicu za pacijenta, medicinsko osoblje, rodbinu i izbjeglice", napisao je Gilbert na platformi društvenih mreža X.

Naglasio je da je ovo jasan simbol izraelske bezdušne i zle kolonijalne okupacione politike usmjerene na uništavanje palestinskog naroda, njegovih društvenih institucija i života.

"Vlade Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva treba da se srame svoje podrške izraelskim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti. Nikada ne zaboravite genocid u Gazi i njegove počinitelje", rekao je norveški ljekar.

Izrael je danas objavio da se povlači iz najvećeg zdravstvenog kompleksa u Pojasu Gaze, bolnice Shifa, i njegove okoline, nakon napada koji su počeli 18. marta i trajali 14 dana.

Tokom 14-dnevnih napada, izraelska vojska ubila je više od 200 Palestinaca u bolnici Shifa i njenoj okolini i zatočila više od 900 Palestinaca.

TRT Balkan / agencije