Policajci okružuju aktiviste tokom protesta.        Foto: Reuters

Njemačka policija izvršila je u maju raciju u domovima klimatskih aktivista „Posljednje generacije“ u sklopu istrage o organizovanim protestima.

Tužioci u Minhenu pokrenuli su istragu protiv sedam osumnjičenih starosti od 22 do 38 godina pod optužbom da su "formirali ili podržavali kriminalnu organizaciju", navedeno je tada u saopćenju Bavarske kriminalističke policije.

"Osumnjičeni se terete da su organizovali kampanju prikupljanja sredstava za finansiranje krivičnih djela koja je počinila „Posljednja generacija“, propagirajući ta djela na svojoj internet-stranici i prikupili iznos od najmanje 1,4 miliona eura (1,5 milijardi dolara) donacija", saopštila je policija.

Dvojica osumnjičenih također se sumnjiče da su pokušali sabotirati naftovod Trst-Ingolstadt u jugoistočnoj Bavarskoj u aprilu 2022. godine.

"Cilj pretresa je da se pronađu dokazi o članskoj strukturi 'Posljednje generacije', da se dodatno razjasni njihovo finansiranje i da im se oduzme imovina", rekli su nadležni.

Policija je izvršila pretrese u 15 nekretnina u sedam saveznih država, uključujući Bavarsku, Schleswig-Holstein, Hamburg i Berlin, navode tužioci.

Posljednjih mjeseci „Posljednja generacija“ je izazvala kontroverzu u Njemačkoj svojim radikalnim protestima i ekstremnim akcijama. Klimatski aktivisti zalijepili su ruke za poznate slike u muzejima i blokirali autoputeve, pa čak i aerodromske piste kako bi privukli pažnju medija.

Aktivisti „Posljednje generacije“ su optužili njemačku vladu da nije poduzela ozbiljne mjere da ograniči globalno zagrijavanje na 1,5 stepeni Celzija, dok umjesto toga dodatno ulaže u infrastrukturu fosilnih goriva, ugrožavajući budućnost čovječanstva.

TRT Balkan