Izrael je dugo odbijao da javno prizna da li posjeduje nuklearno oružje.            Foto: AA

Palestinski ministar vanjskih poslova Riad al-Maliki podnio je službenu žalbu Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) protiv Izraela zbog prijetnje da će baciti nuklearnu bombu na Gazu.

Kako navodi palestinska novinska agencija Wafa, al-Malki je poslao službeno pismo generalnom direktoru IAEA-e Rafaelu Marianu Grossiju, napominjući da je nuklearna prijetnja "potpuno u skladu sa postojećim diskursom u Izraelu" protiv Palestinaca.

Al-Maliki je dodao da prijetnja podrazumijeva "zvanično priznanje da Izrael posjeduje nuklearno oružje i oružje za masovno uništenje".

U pismu je palestinski visoki diplomata pozvao IAEA da osudi Izrael i poduzmu mjere protiv prijetnje bacanjem nuklearne bombe na Gazu.

Ministar za baštinu Izraela Amihai Eliyahu je 5. novembra u intervju za lokalni izraelski radio ”Kol Berama” rekao da je "nuklearni napad na Pojas Gaze jedna od opcija Izraela", te naglasio da se protivi bilo kakvoj humanitarnoj pomoći za stanovnike opkoljene palestinske enklave koju danima nemilosrdno i neselektivno bombarduje izraelska vojska i pokušava je okupirati.

Ubrzo nakon toga, izraelski premijer Benjamin Netanyahu suspendovao je Eliyahuovo učešće na sastancima Vlade na neodređeno vrijeme.

Izrael je dugo odbijao da javno prizna da li posjeduje nuklearno oružje.

Izrael je pokrenuo zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra.

U izraelskim napadima na Gazu ubijeno je 10.569 Palestinaca, a među ubijenima su i 4.324 djece i 2.823 žene. Broj poginulih u Izraelu je skoro 1.600, prema zvaničnim podacima.

TRT Balkan / agencije