King je glasno izrazio svoju podršku Palestini protiv izraelskog rata u opkoljenoj Gazi, u kojem je do sada ubijeno najmanje 31.112 ljudi, uglavnom djece i žena, a 72.760 ranjeno.       Foto: Newsone

Američki pisac i aktivista Jeffery Shaun King i njegova supruga Rai King prešli su na islam prvog dana svetog mjeseca ramazana.

U ponedjeljak su njih dvoje izgovorili riječi koje su temelj vjere, poznate kao kelimei-šehadet, na Instagramu uživo pod vođstvom Kingovog prijatelja već više od 10 godina - američkog muslimanskog učenjaka Omara Sulejmana.

44-godišnjak je nosio palestinsku kefiju dok se obraćao okupljenima, pripisujući svoju odluku "proteklih šest mjeseci patnje, bola i traume koje smo vidjeli u Gazi".

"Ovo me duboko dirnulo na najdublje načine vidjeti ljude sada na najopasnijem, traumatičnom mjestu na planeti, a ipak ponekad mogu gledati ništa drugo osim ruševina i ostataka svoje porodice, i još uvijek vidjeti smisao i svrhu u životu."

“Njihova vjera i njihova odanost islamu nisu otvorili samo moje srce, već su otvorili srca miliona ljudi širom svijeta”, rekao je King.

King je glasno izrazio podršku Palestini protiv izraelskog rata u opkoljenoj Gazi, u kojem je do sada ubijeno najmanje 31.112 ljudi, uglavnom djece i žena, a 72.760 je ranjeno.

King je od 7. oktobra redovno dijelio objave na društvenim mrežama koje su naglašavale razaranja u Gazi i pozivale na prekid izraelskih napada. King je čak naveo da je radio sa Hamasom na oslobađanju dvoje američkih talaca: Natalie Raanan, 17, i njene majke Judith Tai Raanan, 59. Tvrdnju koju porodica negira.

Kao odgovor na njegovu podršku Palestini na internetu, King je rekao da je Instagram u decembru zabranio njegov nalog sa preko šest miliona pratilaca. Ostaje nejasno zašto je Meta deaktivirao i uklonio Kingov nalog.

Ali ko je Shaun King i zašto se zalaže za palestinsku stvar?

Žrtva rasizma, zločina iz mržnje

Od grupe mladića koji su ga pokušali pregaziti kamionetom u školi do podvrgavanja višestrukim operacijama kičme zbog napada od "desetak samprozvanih 'rednecka'", King redovito govori protiv rasizma koji je iskusio kao dijete dvije rase.

Odrastao u američkoj državi Kentucky. Nakon jednog posebnog napada, King je rekao da ga je posjet njegovog najboljeg prijatelja iz srednje škole i njegovog oca, koji je bio pastor, potaknuo da razmisli o karijeri u religiji. King je rekao da je odrastao bez oca i da je na njega "toliko utjecao ovaj čovjek koji me posjetio da sam želio biti poput njega".

Nakon studija, King je kratko predavao građansko obrazovanje u srednjoj školi, a radio je i u pravosudnom sistemu za maloljetnike u Atlanti, prije nego što je odlučio postati pastor u kršćanskom centru u Georgiji.

Godine 2008. osnovao je crkvu u Atlanti pod nazivom Courageous Church i često je koristio društvene mreže da regrutuje nove članove za nju, zbog čega je dobio nadimak "Facebook Pastor". Međutim, samo četiri godine kasnije dao je otkaz u crkvi zbog “stresa i razočaranja”.

Zalaganje za građanska prava

Sve to vrijeme, oslanjajući se na vlastita iskustva sa zločinima iz mržnje, King je posvetio svoj život promicanju ciljeva socijalne pravde, posebice pokreta Black Lives Matter Movement.

Učinio je to svojim pisanjem usredotočenim na građanska i ljudska prava, rasne odnose, policijsku brutalnost, masovna zatvaranja i nedolično ponašanje organa za provođenje zakona.

Bio je redoviti saradnik medijskih kuća kao što su Daily Kos, New York Daily News i The Young Turks.

U jednom posebnom članku, King je analizirao ubojstvo crnog tinejdžera Michaela Browna, te se usprotivio tvrdnji da je život policajca Darrena Wilsona bio u opasnosti.

Također mu se pripisuje da je vodio uspješnu kampanju na društvenim mrežama koja je dovela do identificiranja i uhićenja trojice muškaraca koji stoje iza napada na crnca DeAndrea Harrisa 2017.

Kroz svoj aktivizam, King je također osnovao neprofitnu grupu, Grassroots Law Project, i pokrenuo nekoliko internetskih kampanja, web stranica i organizacija, uključujući HopeMob.org, Justice Together, Real Justice PAC i The North Star.

Međutim, neke njegove aktivnosti naišle su na optužbe za fiskalno loše upravljanje i pritužbe kolega tokom godina.

King i njegova supruga trenutno žive u New Yorku sa svoje petero djece, od kojih je dvoje usvojeno.

TRT Balkan