Međunarodna finansijska reforma bit će visoko na dnevnom redu dvodnevnog samita u Parizu.        Foto: Reuters

Nijedna zemlja ne bi trebala birati između borbe protiv siromaštva i zaštite planete, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak na početku samita za Novi globalni finansijski pakt u Parizu..

Međunarodna finansijska reforma bit će visoko na dnevnom redu dvodnevnog samita, koji je počeo u četvrtak u Parizu, a kojem prisustvuje oko 50 šefova država, zajedno s predstavnicima međunarodnih organizacija i civilnog društva.

Događaj će se posebno fokusirati na pomoć najugroženijim zemljama u razvoju u borbi protiv siromaštva i klimatskih promjena.

Za rješavanje ovih izazova bit će potrebno povećano privatno finansiranje i revizija javnih finansija, naglasio je Macron, koji je otkrio planove da bude domaćin samita nakon međunarodne klimatske konferencije COP27 u novembru 2022.

Prošle sedmice, u zajedničkom članku u francuskom dnevniku Le Monde, Macron i još 13 političkih lidera, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, naglasili su hitnu posvećenost borbi protiv siromaštva i nejednakosti.

Oni su izrazili zabrinutost da će klimatske promjene dovesti do češćih i razornih katastrofa, nesrazmjerno utječući na najsiromašnije i najugroženije svjetske populacije.

TRT Balkan / agencije