Poljoprivrednici blokirali Brisel u znak protesta protiv politike EU

Poljoprivrednici blokirali Brisel u znak protesta protiv politike EU

Poljoprivrednici su desetinama traktora blokirali ulice u blizini sjedišta Europske unije.
"Hajde da živimo od svoje profesije", pisalo je na bilbordu na jednom od ogromnih traktora koji je blokirao glavnu saobraćajnicu.        Foto: AA

Ulice u blizini sjedišta Evropske unije (EU) u Briselu u utorak su blokirali poljoprivrednici desetinama traktora, dok 27 ministara poljoprivrede zemalja treba da razgovara o krizi u sektoru koja je dovela do višemjesečnih protesta u cijeloj EU.

Poljoprivrednici se bune protiv onoga što smatraju prekomjernom birokratijom, do pojačanih mjera zaštite životne sredine, jeftinog uvoza i nepoštenih trgovačkih praksi.

"Hajde da živimo od svoje profesije", pisalo je na bilbordu na jednom od ogromnih traktora koji je blokirao glavnu saobraćajnicu.

Današnje demonstracije manje su od prethodnih, ali su značajno utjecale na glavni grad Belgije tokom jutarnje špice, dok su vlasti tražile od putnika da se drže dalje od grada i rade od kuće koliko god je to moguće.

Protestima koji se održavaju od Finske do Grčke, Poljske i Irske, poljoprivrednici su već dobili niz ustupaka EU i nacionalnih vlasti, od slabljenja kontrole na farmama do ublažavanja ekoloških i pravila o upotrebi pesticida.

Ranije u martu Evropska komisija predložila je ublažavanje pravila u oblastima kao što su plodored, zaštita zemljišta i metode obrade tla. Prema novim pravilima mali poljoprivrednici, koji predstavljaju oko dvije trećine radne snage i najaktivniji su u protestnom pokretu na cijelom kontinentu, biće izuzeti od nekih kontrola i kazni.

Ekolozi i klimatski aktivisti kažu da je za žaljenje promjena politike EU pod pritiskom poljoprivrednika koji protestuju. Kažu da će kratkoročni ustupci proganjati EU, a da će klimatske promjene još više pogoditi kontinent.

TRT Balkan / agencije