Glasanje u pomno praćenoj utrci završava se u 21 sat, a prvi rezultati će biti poznati kasnije uveče.      Foto: Reuters

Otvorena su biračka mjesta na parlamentarnim izborima u nedjelju, a poljska vladajuća nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) nada se da će osvojiti treći mandat bez presedana.

Glasanje u pomno praćenoj utrci završava se u 21 sat, a prvi rezultati će biti poznati kasnije uveče.

Poljsko biračko tijelo treba odabrati 460 zastupnika donjeg doma parlamenta (Sejm) te 100 zastupnika gornjeg doma (Senat).

Ankete predviđaju da će PiS ostati najjača stranka u parlamentu, ali neće moći ostvariti većinu.

Na prethodnim izborima 2019. godine ponovo je izabrana većinska nacionalistička konzervativna koaliciona vlada Ujedinjene desnice (ZP), bez većine u Senatu.

Poljska ima PR sistem glasanja na stranačkoj listi za svoj donji dom parlamenta sa 460 mjesta. Stranke osvajaju mjesta na osnovu ukupnog broja glasova za svoje kandidate u svakoj izbornoj jedinici, a zatim raspoređuju mjesta na kandidate s najvećim ukupnim brojem glasova. Senat ima 100 mjesta.

Postoji cenzus od pet posto za stranke i osam posto za koalicije da osvoje mjesta u parlamentu.

Izbore prati referendum s četiri pitanja. Jedno od pitanja koje je postavljeno Poljacima je da li žele "EU nametnuti prihvat hiljada ilegalnih migranata sa Bliskog istoka i Afrike".

Kritičari tvrde da je vladajući PiS iskoristio izborni sistem prilagođavanjem koje je povećalo glasačku moć seoskih birača.

U martu je predsjednik Andrzej Duda potpisao zakon o promjeni izbornog zakona, uključujući povećanje broja biračkih mjesta i zahtjev od lokalnih vlasti da osiguraju besplatan prevoz na dan izbora za starije osobe.

Ako opoziciona Građanska platforma (PO) pobijedi, Poljska će vjerovatno popraviti odnose s EU i poništiti reforme pravosuđa PiS-a, kao i mnoge njegove socijalno konzervativnije politike, na primjer pitanje abortusa. Obje strane su posvećene podršci Ukrajini, ali PiS se pokolebao posljednjih sedmica, nastojeći odbiti rastuću podršku proruskoj krajnje desničarskoj stranci Konfederacija.

PiS ima oko 36 posto, a opoziciona koalicija Civic Coalition (KO, na čelu s PO) oko 30 posto.

TRT Balkan / agencije