Policija je saopštila da su srijedu demonstranti gađali policiju kamenjem i probijali barijere oko parlamenta, pri čemu je povrijeđeno nekoliko policajaca.               Foto: AA

Poljski premijer Donald Tusk rekao je da će razgovarati sa poljoprivrednicima, ali ne i sa nasilnicima, nakon sukoba do kojih je došlo u glavnom gradu Varšavi u srijedu, objavili su lokalni mediji.

“Bilo je i ljudi koji su vršili akte nasilja nad službama bezbjednosti iz političkih razloga. Neprijatan i dramatičan tok događaja, ali prilično tipičan. Neću razgovarati sa huliganima, razgovaraću samo sa poljoprivrednicima“, rekao je Donald Tusk.

Policija je saopštila da su srijedu demonstranti gađali policiju kamenjem i probijali barijere oko parlamenta, pri čemu je povrijeđeno nekoliko policajaca.

Poljoprivrednici, koji traže povlačenje iz Zelenog dogovora Evropske unije (EU) i ograničavanje uvoza žitarica iz Ukrajine, u srijedu su blokirali i autoputeve prema Varšavi, a pristalice su se okupile ispred kancelarije premijera prije nego što su otišli do parlamenta. Pojedinci su gazili zastavu EU. Poljoprivrednicima tokom protesta pridružili su se rudari, šumari i lovci.

Ministar unutrašnjih poslova Marcin Kierwinski objavio je na društvenoj mreži X da su privedene 23 osobe.

Michal Kolodziejczak, zamjenik ministra poljoprivrede, rekao je u srijedu da je potrebno izolovati „provokatore i one koji prave probleme“.

Tusk je rekao da su zahtjevi farmera opravdani i da planira predložiti amandmane na Zeleni dogovor EU. On je u srijedu objavio da je pozvao lidere poljoprivrednika na naknadni sastanak u subote, ali je dodao da nije pristao na pregovore.

TRT Balkan / agencije