Faktor koji doprinosi višim temperaturama ove godine može biti klimatski obrazac poznat kao El Nino.       Foto: Reuters

Ljeto je tek počelo na sjevernoj hemisferi, ali brutalni toplotni val već zahvaća dijelove Evrope, Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Upozorenja o ekstremnoj vrućini izdata su za više od 100 miliona Amerikanaca, a Nacionalna meteorološka služba predviđa posebno opasne uslove u Arizoni, Kaliforniji, Nevadi i Teksasu.

Istovremeno, nekoliko evropskih nacija, uključujući Francusku, Njemačku, Italiju, Španiju i Poljsku, također su zahvaćene visokim temperaturama.

Živa bi na ostrvima Sicilija i Sardinija mogla skočiti do 48 stepeni Celzija, saopštila je Evropska svemirska agencija dodavši da bi ovo mogle biti "najtoplije temperature ikada zabilježene u Evropi".

Sjeverna Afrika je također zahvaćena visokim temperaturama, a marokanska meteorološka služba izdala je upozorenje o ekstremnoj vrućini za južne dijelove zemlje.

Neki regioni Kine, uključujući glavni grad Peking, također su zahvaćeni visokim temperaturama, a velika kineska elektroenergetska kompanija saopštila je da je njena jednodnevna proizvodnja električne energije u ponedjeljak dostigla rekordan nivo.

Prošli mjesec je već bio najtopliji juni do sada, prema podacima američke svemirske agencije NASA i Službe za klimatske promjene Kopernikus Evropske unije.

Ekstremno vrijeme koje je rezultat klimatskih promjena "nažalost postaje novo normalno", upozorava generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije (WMO) Petteri Taalas.

Prekomjerna vrućina je jedan od najsmrtonosnijih meteoroloških događaja, prema WMO-u. Jedna nedavna studija procjenjuje da je više od 61.000 ljudi umrlo od vrućine tokom rekordno vrućeg ljeta u Evropi prošle godine.

Dolina smrti

Faktor koji doprinosi višim temperaturama ove godine može biti klimatski obrazac poznat kao El Nino.

El Nino, meteorološka pojava koja se dešava svake dvije do sedam godina, obilježena je toplijim od prosječnih temperatura površine mora u centralnom i istočnom Pacifiku u blizini ekvatora i traje devet do 12 mjeseci.

Sjeverna Amerika već bilježi niz ekstremnih meteoroloških događaja ovog ljeta, s dimom od šumskih požara koji i dalje izmiče kontroli u Kanadi, uzrokujući ogromno zagađenje zraka u velikim dijelovima Sjedinjenih Država.

Sjeveroistok SAD-a, posebno Vermont, također je nedavno bio pogođen obilnim kišama koje su izazvale razorne poplave.

Prema klimatskim naučnicima, globalno zagrijavanje može uzrokovati obilnije i češće padavine.

Temperatura vode kod južne obale Floride premašila je 32 stepeni Celzija (90°F), prema Nacionalnoj administraciji za okeane i atmosferu.

Povećanje okeanskih temperatura može imati razorne posljedice po vodeni život i u smislu preživljavanja i migracija, a može negativno utjecati i na ribarsku industriju.

Na drugom kraju planete, antarktički morski led dostigao je najniži zabilježeni nivo u mjesecu junu.

Svijet se u prosjeku zagrijao za gotovo 1,2°C (1,9°F) od sredine 1800-ih, što je izazvalo intenzivnije toplotne talase, ozbiljnije suše u nekim područjima i oluje koje su pojačane porastom nivoa mora.

TRT Balkan