Ruski predsjednik Putin, premijer Armenije Pašinjan i predsjednik Azerbejdžana Alijev održali su trilateralni sastanak u Kremlju u Moskvi 25. maja 2023.      Foto: AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da ostaju "strogo tehnička" pitanja u rješavanju jednog od glavnih sporova između Armenije i Azerbejdžana, susjeda koji su vodili rat oko regije Karabah koji se završio pobjedom Bakua.

Putin se u četvrtak sastao u Moskvi s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, razgovarajući o sporu oko krivudavog puta zvanog Lačin koridor.

To je jedina odobrena veza između Armenije i Karabaha.

Alijev i Pašinjan su se na širem regionalnom samitu koji je Putin ugostio u Moskvi, napali jedni na druge zbog stavova u vezi s kopnenim koridorom.

Ali Putin je rekao da o "glavnim pitanjima postoji dogovor", a kasnije je rekao da su preostale samo "premostive prepreke", nazivajući ih razlikama u terminologiji i "strogo tehničkim razlikama".

On je rekao da će se predstavnici Rusije, Armenije i Azerbejdžana sastati za sedam dana kako bi pokušali riješiti nesuglasice.

Karabah je teritorija Azerbejdžana

Prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS, Pašinjan je prošle srijede rekao da Armenija i Azerbejdžan međusobno priznaju teritorijalni integritet.

Dodaje se da je u ponedjeljak Pašinjan rekao da teritorija Azerbejdžana koju je njegova vlada spremna priznati uključuje Karabah.

Pašinjan je u četvrtak izjavio: "Želim da potvrdim da su se Armenija i Azerbejdžan dogovorili o međusobnom priznavanju teritorijalnog integriteta, i na osnovu toga možemo reći da se prilično dobro krećemo ka rješavanju naših odnosa."

Alijev je, s druge strane, rekao da izjave armenskog lidera osiguravaju da će "pitanje dogovora o drugim tačkama mirovnog sporazuma ići mnogo lakše, jer je to bio glavni faktor oko kojeg nismo mogli da se dogovorimo".

Putin je rekao liderima da je ključni znak napretka "sporazum o fundamentalnom pitanju teritorijalnog integriteta". Dodao je: "A to je zapravo osnova za dogovaranje drugih pitanja sekundarne prirode."

Uoči sastanka, azerbejdžanski lider je rekao da vjeruje u ulogu Rusije u normalizaciji odnosa s Armenijom.

Korijeni sukoba u Karabahu

Odnosi između dvije republike su napeti od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Karabah, teritoriju međunarodno priznatu kao dio Azerbejdžana.

Obje zemlje su vodile rat oko Karabaha 2020. godine u kojem je poginulo više od 6.000 ljudi.

Tokom 44-dnevnog sukoba, Baku je oslobodio brojne gradove, sela i naselja u Karabahu od jermenske okupacije, okončavši se primirjem i mirovnim sporazumom uz posredovanje Moskve.

Mirovni sporazum se u Azerbejdžanu slavi kao trijumf.

Prošlog mjeseca, Azerbejdžan je objavio da je uspostavio granični punkt na početnoj tački puta Lačin-Khankendi, navodeći da Armenija koristi put za ilegalni transport vojnog oružja i opreme u region.

Alijev je u četvrtak demantovao Pašinjanove tvrdnje da Azerbejdžan blokira tok transporta putem Lačin, jedine rute koja povezuje Jermeniju sa regionom Karabaha, rekavši da je put otvoren i da nije u redu da se "koristi ovaj sastanak za neosnovane optužbe".

TRT Balkan / agencije