Lavrov je govorio o situaciji u Pojasu Gaze tokom obraćanja u Vijeću Federacije, gornjem domu parlamenta Rusije.     Foto: AA

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da se u Pojasu Gaze mora uspostaviti trajni prekid vatre za stvaranje palestinske države.

Lavrov je govorio o situaciji u Pojasu Gaze tokom obraćanja u Vijeću Federacije, gornjem domu parlamenta Rusije.

Navodeći da se problemi vezani za humanitarnu pomoć u Gazi trebaju riješiti, Lavrov je rekao:

"Primirje treba biti trajno uspostavljeno, ne samo da bi se riješila pitanja humanitarne pomoći, već i da bi se riješio problem vezan za stvaranje palestinske države, koji nije riješen 75 godina."

Skrećući pažnju na izjavu Izraela da želi potpuno uništiti Hamas, Lavrov je naveo da postoje sumnje koliko je to realno čak i na Zapadu, u arapskom svijetu i Izraelu.

"Istina je samo jedna. Palestinska država mora biti uspostavljena u skladu s odlukom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. To treba biti nezavisna i jedinstvena država unutar granica iz 1967. godine, koja živi u miru i sigurnosti s Izraelom, s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom", rekao je Lavrov.

Navodeći da SAD to pokušava postići sam, Lavrov je naglasio da to nije moguće:

"Čak i ako oni (Amerikanci) mogu nešto učiniti, to neće dugo trajati i neće donijeti mir i prosperitet ni Palestincima ni Izraelcima."

Podvukao je kako je jedini način da se ovo pitanje riješi na pravedan i trajan način organiziranje međunarodne konferencije na kojoj će učestvovati predstavnici pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, Arapske lige, Organizacije islamske suradnje (OIC) i Vijeća za suradnju arapskih država Zaljeva.

"Naravno, UN treba igrati vodeću ulogu u organiziranju ovakve konferencije. Nadam se da će generalni sekretar UN-a Antonio Guterres preuzeti inicijativu u tom smjeru", dodao je Lavrov.

TRT Balkan / agencije