Pozivaju sve uključene strane na uzdržanost, izražavajući nadu Moskve da će regionalne države riješiti postojeće probleme političkim i diplomatskim sredstvima.           Foto: Reuters

Rusija je u nedjelju objavila da je izuzetno zabrinuta zbog još jedne opasne eskalacije na Bliskom istoku, nakon što je Iran preko noći pokrenuo napad na izraelsku teritoriju.

“Izražavamo najveću zabrinutost zbog još jedne opasne eskalacije u regionu. Više puta smo upozoravali da će neriješena priroda brojnih kriza na Bliskom istoku, prije svega u palestinsko-izraelskoj zoni sukoba, koje su često podstaknute neodgovornim provokativnim akcijama, dovesti do povećanja napetosti”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Pozivaju sve uključene strane na uzdržanost, izražavajući nadu Moskve da će regionalne države riješiti postojeće probleme političkim i diplomatskim sredstvima.

Navodi se da Rusija vjeruje da je važno da "konstruktivni međunarodni igrači“ doprinesu ovim naporima.

Iran je kasno u subotu pokrenuo vazdušni napad na Izrael u znak odmazde za vazdušni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, među kojima i dva generala.

TRT Balkan / agencije