Brojna birališta na istočnoj obali su jutros otvorena, a milioni građana s pravom glasa će odlučivati o sudbini Kongresa.     Foto: Reuters

Građani Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u utorak biraju kompletan donji dom i dio članova gornjeg doma Kongresa, a ključno pitanje takozvanih "izbora na polovini mandata" je hoće li vladajuća Demokratska stranka predsjednika Joea Bidena uspjeti zadržati većinu u zakonodavnom tijelu.

Brojna birališta na istočnoj obali su jutros otvorena, a milioni građana s pravom glasa će odlučivati o sudbini Kongresa.

Amerikanci danas biraju svih 435 zastupnika donjeg doma (Zastupnički dom), čiji je mandat dvije godine, te 35 od 100 članova gornjeg doma (Senat), za šestogodišnji mandat.
Biraju i guvernere 36 od 50 saveznih država, te veliki broj zvaničnika saveznih država i nižih nivoa vlasti.

Demokrate su suočene sa žestokom borbom čija je svrha zadržati kontrolu nad Kongresom na glasanju u utorak. Nestranački prognozeri izbora i ankete ukazuju na to da republikanci imaju vrlo dobre izglede za osvajanje većine u Zastupničkom domu, a velika će se borba voditi i za kontrolu u Senatu.

Ključne trke u deset saveznih država, uključujući Pennsylvaniju, Georgiju i Arizonu, vjerovatno će se pokazati odlučujućim.

Ishod izbora će imati veliki utjecaj na preostale dvije godine predsjedavanja Joea Bidena. Ukoliko Demokratska stranka uspije zadržati većinu, to bi šefu države Bidenu omogućilo nesmetano provođenje agende.

Kao pokazatelj važnosti trke za budućnost Senata, aktuelni predsjednik SAD-a Joe Biden i dvojica bivših predsjednika, Barack Obama i Donald Trump, stigli su tokom vikenda u Keystone State, u pokušaju da ponude podršku kandidatima.

Većina birališta se otvora u 7 sati po lokalnom vremenu, a zatvara u 19.

Malo je vjerovatno da će rezultati biti poznati na dan izbora, a ishodi glasanja u državama poput Georgije i Pennsylvanije mogli bi biti utvrđeni tek nakon nekoliko dana.

TRT Balkan / agencije