U misiji su i Velika Britanija, Bahrein, Kanada, Italija, Francuska, Nizozemska, Norveška, Sejšeli i Španija.       Foto: AA

Američka administracija objavila je da je uspostavljena multinacionalna misija protiv sve češćih napada Huta na međunarodne brodove u Crvenom moru.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin izjavio je da sve češći napadi Huta u Crvenom moru prijete slobodnom protoku trgovine, ugrožavaju nedužne mornare i krše međunarodno pravo.

Ističući da postoji međunarodna potražnja za rješenjem ovog problema, Austin je rekao: "Stoga danas objavljujem da smo uspostavili operaciju Prosperity Guardian. Ovo je važna inicijativa usmjerena na sigurnost u Crvenom moru pod kišobranom Združene mornaričke snage i 153. operativne grupe. To je multinacionalna sigurnosna inicijativa."

Osim SAD-a, u misiji su Velika Britanija, Bahrein, Kanada, Italija, Francuska, Nizozemska, Norveška, Sejšeli i Španija.

Huti u Jemenu, koje podržava Iran, objavili su 12. decembra da su gađali norveški naftni brod koji nije odgovorio na upozorenja i otišao u Izrael.

Britanska pomorska agencija objavila je da su brod i njegova posada, ciljani u Crvenom moru, sigurni.

Abdulmelik al-Houthi, vođa Huta u Jemenu, zaprijetio je u svom televizijskom govoru 14. novembra da bi mogli gađati izraelske brodove u Crvenom moru.

Yahya Seri, vojni glasnogovornik Huta, izjavio je na društvenoj mreži X 19. novembra da će ciljati svaki brod pod izraelskom zastavom kao odgovor na izraelske napade na blokirani Pojas Gaze.

Zatim su Huti pokrenuli napad bespilotnom letjelicom i raketama na dva izraelska broda nazvana "Unity Explorer" i "Number Nine" u moreuzu Bab al-Mandeb.

Izraelska brodarska kompanija ZIM također je u izjavi od 29. novembra saopćila da njeni brodovi neće koristiti Suecki kanal u Egiptu, navodeći kao razlog sigurnosnu situaciju u Omanskom i Crvenom moru.

CENTCOM je 4. decembra objavio da su izvršena četiri napada na tri komercijalna broda u međunarodnim teritorijalnim vodama na jugu Crvenog mora.

U saopćenju se navodi da je razarač "USS Carney" američke mornarice na jugu Crvenog mora odgovorio na poziv u pomoć komercijalnih brodova, te da je razarač oborio tri bespilotne letjelice koje su se kretale prema njemu dok su pomagale brodovima.

TRT Balkan / agencije