Zvaničnici su tvrdili da je SAD tajno odobrio više od 100 prodaja vojnih sredstava Izraelu, uključujući hiljade precizno navođene municije, bombi malog kalibra, projektila kojima se gađaju podzemni bunkeri, malokalibarsko oružje i drugi vojni materijal.          Foto: AA

Američki list “Washington Post“ tvrdi da su Sjedinjene Američke Države (SAD) tajno odobrile više od 100 odvojenih prodaja vojnih sredstava Izraelu od 7. oktobra 2023. godine, kada je izraelska vojska počeo napade na Pojas Gaze.

Prema pisanju "Washington Posta", koji se poziva na neimenovane zvaničnike, članovi Kongresa SAD-a su o ovom pitanju obaviješteni na tajnoj sjednici koju su održali američki zvaničnici.

Zvaničnici su tvrdili da je SAD tajno odobrio više od 100 prodaja vojnih sredstava Izraelu, uključujući hiljade precizno navođene municije, bombi malog kalibra, projektila kojima se gađaju podzemni bunkeri, malokalibarsko oružje i drugi vojni materijal.

Zvaničnici su pojasnili da je svaka prodaja bila ispod iznosa navedenog u Zakonu o inostranoj prodaji vojnog materijala (FMS), tako da je obavljena samo obavještavanjem Kongresa bez znanja javnosti.

Jeremy Konyndyk, direktor Refugees Internationala, međunarodne organizacije za prava izbjeglica sa sjedištem u Washingtonu, i bivši visoki dužnosnik u Vladi američkog predsjednika Joea Bidena, rekao je da je u kratkom vremenu izvršen ogroman broj tajnih prodaja oružja i opreme.

Konyndyk je kazao da je takva prodaja pokazatelj da Izrael ne može nastaviti s napadima u Gazi bez pomoći SAD-a.

TRT Balkan / agencije