Springer je preminuo u svojoj kući u oblasti Chicaga.      Foto: Reuters Archive

Političar koji je postao dugogodišnji voditelj svog istoimenog televizijskog programa, Jerry Springer, preminuo je u 79. godini, objavila je njegova porodica u četvrtak.

Jene Galvin, dugogodišnji prijatelj i portparol porodice, rekao je da je Springer "nezamjenjiv i da gubitak neizmjerno boli, ali da će živjeti sjećanja na njegov intelekt, srce i humor ".

"Jerryjeva sposobnost da se poveže s ljudima bila je u srcu njegovog uspjeha u svemu što je pokušao, bilo da je to politika, televizija ili samo šala s ljudima na ulici koji su željeli fotografiju ili razgovor", naveo je Galvin.

Domaćin "Jerry Springer Showa" tokom gotovo tri decenije emitovanja, Springer je započeo svoju javnu karijeru u politici, prvi put ušavši u Gradsko vijeće Cincinnatija 1970-ih prije nego što je postao gradonačelnik.

Od 1991. godine, 27 godina vodio je emisiju "Jerry Springer Show". Za to vrijeme imao je ogromnu publiku zbog dramatičnih i ponekad apsurdnih sukoba koji su se stalno pretvarali u galamu i tuče. Emisija je završila nova emitovanja 2018. godine.

Porodica Springer nije navela uzrok smrti, a internet stranica o slavnim ličnostima TMZ objavila je da mu je nedavno dijagnostifikovan rak pankreasa, te da mu se ove sedmice stanje pogoršalo.

Springer je preminuo u svojoj kući u oblasti Chicaga.

TRT Balkan / agencije