Isti zvaničnik je kazao da Washington želi da oko 100 do 150 kamiona pomoći dnevno ulazi u sjeverni dio Pojasa Gaze.     Foto: Reuters

Izraelski mediji tvrde da Sjedinjene Američke Države (SAD) žele da Izrael dozvoli da 400 do 450 kamiona humanitarne pomoći dnevno ulazi u Pojas Gaze.

Kako navodi izraelska državna televizija KAN, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, administracija američkog predsjednika Joea Bidena želi da 300 kamiona pomoći dnevno uđe u centralne i južne dijelove Pojasa Gaze.

Američki zvaničnik je kazao da je to minimalna količina potrebna za podmirivanje kontinuirane i redovne ishrane ljudi, ali da trenutno manje od 200 kamiona pomoći ulazi u Pojas Gaze.

Isti zvaničnik je kazao da Washington želi da oko 100 do 150 kamiona pomoći dnevno ulazi u sjeverni dio Pojasa Gaze.

"U Gazi vlada humanitarna kriza i potrebno je uraditi mnogo posla", dodao je.

Broj ubijenih Palestinaca u smrtonosnoj ofanzivi za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine povećan je na 31.341, saopćilo je u četvrtak Ministarstvo zdravstva ove palestinske enklave.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

TRT Balkan / agencije