Shoukry se u Kairu sastao sa generalnim komesarom UNRWA Philippeom Lazzarinijem.     Foto: Reuters

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry izjavio je da bi bilo opasno okončati postojanje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) i pozvao je međunarodnu zajednicu da to shvati.

Shoukry se u Kairu sastao sa generalnim komesarom UNRWA Philippeom Lazzarinijem, a nakon sastanka je naglasio važnost nastavka pune podrške radu te UN-ove agencije kojoj su neke zemlje uskratile pomoć nakon izraelskih optužbi da su pojedini njeni službenici povezani s palestinskim pokretom Hamasom.

“Ne treba ugroziti kredibilitet 40.000 zaposlenih koji rade u agenciji koja podržava palestinski narod. Rad UNRWA treba da se nastavi, a međunarodna zajednica treba da bude svjesna opasnosti koja bi nastala prestankom postojanja ove agencije“, poručio je Shoukry.

Šef UNRWA Lazzarini je izjavio da planira da danas ode u Rafah na jugu Pojasa Gaze, ali da je obaviješten da mu je zabranjen ulazak.

Egipatski ministar vanjskih poslova Shoukry dodao je da Izrael nije dao dozvolu za Lazzarinijev ulazak u Gazu.

S druge strane, izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da nije tačno da Lazzarini nije dobio dozvolu da uđe u Gazu.

TRT Balkan / agencije