Istakao je da se ne smiju ignorisati patnje palestinskog naroda.      Foto: AP

Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi izjavio je da događaji od 7. oktobra nisu počeli iz vedra neba i da su nastali kao rezultat ponašanja Izraela.

Safadi je održao konferenciju za novinare nakon sastanka s austrijskim ministrom vanjskih poslova Alexanderom Schallenbergom, koji je boravio u Ammanu.

"Ono što trebamo zapamtiti je da 7. oktobar nije počeo tek tako, problemi su se gomilali", kazao je Safadi.

Navodeći da je prioritet Jordana da odmah zaustavi izraelske napade na Gazu.

"Ovaj napad definitivno neće donijeti sigurnost i prosperitet. Samo će dodatno povećati sukobe. Stoga međunarodna zajednica mora raditi na tome da se ovo zaustavi što je prije moguće", dodao je.

Na pitanje da li je u kontaktu s Izraelom, Safadi je rekao da nema komunikaciju s izraelskim ministrom vanjskih poslova.

Austrijski ministar vanjskih poslova Schallenberg izjavio je da je situacija u Pojasu Gaze katastrofalna.

Istakao je da se ne smiju ignorisati patnje palestinskog naroda.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši gotovo 30.000 ljudi i izazvavši masovno uništenje i nestašicu potrepština u blokiranoj palestinskoj enklavi.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

TRT Balkan / agencije