"UN je postao pijun u sukobu", rekao je on.            Foto: AFP

Komesar Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Volker Turk kritikovao je akcije za genocid optuženog Izraela u Pojasu Gaze, nazivajući ih nesrazmjernim.

U kratkom intervjuu za austrijski javni servis ORF Turk je situaciju u Gazi opisao kao strašnu.

"UN je postao pijun u sukobu", rekao je on.

Kritikujući zapadne zemlje zbog obustavljanja sredstava za Agenciju UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), Turk je rekao da je UNRWA neophodna za ljude u Gazi.

Turk će u ponedjeljak u Briselu učestvovati na neformalnom sastanku ministara razvoja Evropske unije. Sastanku će prisustvovati i šef UNRWA-e Philippe Lazzarini.

"Što se tiče situacije palestinskih civila u Gazi, ne znam šta više da kažem", rekao je Turk za ORF.

Dodao je da je užasnut izraelskom najavom da proširi rat protiv Hamasa na Rafah u južnoj Gazi.

Prema njegovim riječima 1,4 miliona Palestinaca potražilo je utočište od izraelskih napada u gradu na granici s Egiptom - ali bez dovoljno hrane i humanitarne podrške.

Govorio je o poginulim i ranjenim u Pojasu Gaze, navodeći da ogromna razaranja, u kojima je uništena polovina kuća, velike površine poljoprivrednog zemljišta, kao i kontinuirani prekid humanitarne pomoći govore o kolektivnoj kazni.

"To je kršenje međunarodnog humanitarnog prava", rekao je on.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima u kojima je od 7. oktobra ubijeno najmanje 28.176 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a 67.784 je ranjeno.

TRT Balkan / agencije