Novorođenče je jedini preživjeli član svoje najuže porodice, svi ostali su poginuli kada je snažan zemljotres u Siriji i Turkiye sravnio sa zemljom porodičnu kuću u gradu Jandarisu, koji je pod kontrolom opozicije.      Foto: AFP

Članovi šire porodice izvukli su novorođenu bebu živu iz ruševina kuće na sjeveru Sirije, nakon što su je pronašli još vezanu pupčanom vrpcom za majku, koja je umrla u snažnom zemljotresu u ponedjeljak, rekao je rođak.

Novorođenče je jedini preživjeli član svoje najuže porodice, svi ostali su poginuli kada je snažan zemljotres u Siriji i Turkiye sravnio sa zemljom porodičnu kuću u gradu Jandarisu, koji je pod kontrolom opozicije, rekao je Khalil al-Suwadi.

"Čuli smo glas dok smo kopali", rekao je Suwadi novinskoj agenciji AFP u utorak.

"Očistili smo prašinu i pronašli bebu s pupčanom vrpcom, pa smo je prerezali i moj rođak ju je odveo u bolnicu."

Na snimku se vidi kako muškarac trči iz ruševina srušene četvorospratnice držeći u rukama novorođenu bebu prekrivenu prašinom.

Drugi muškarac trči prema prvom noseći deku kako bi pokušao zagrijati novorođenče na temperaturama ispod nule, dok treći vrišti tražeći auto da je odvezu u bolnicu.

Beba je odvezena na liječenje u obližnji grad Afrin, dok su članovi porodice narednih nekoliko sati izvlačili tijela njenog oca Abdullaha, majke Afrae, četvero braće i sestara te tetke.

Njihova tijela su položena na pod susjedne kuće rođaka uoči zajedničke dženaze u utorak.

U slabo osvijetljenoj prostoriji, Suwadi je zurio u beživotna tijela i nabrajao njihova imena.

"Mi smo raseljeni iz (istočnog grada koji drži režimska vlast) Deir Ezzora. Abdullah je moj rođak, a ja sam oženjen njegovom sestrom", rekao je.

''Vrijeme ističe''

Porodična kuća bila je jedna od blizu 50 u Jindayrisu, koji je sravnjen u zemljotresu, javio je dopisnik AFP-a.

Širom Sirije poginulo je više od 1.900 ljudi, pored više od 6.000 poginulih u Turkiye, saopštile su vlasti.

Oko 1.100 mrtvih je iz mjesta i gradova koje drži opozicija.

U inkubatoru u bolnici u Afrinu, novorođenče je bilo priključeno na intravenozni drip, tijelo mu je s ožiljcima, a oko njegove lijeve šake je omotan zavoj.

Bebino čelo i prsti još su bili modri od velike hladnoće dok je pedijatar Hani Maarouf pratio njene vitalne funkcije.

"Ona je sada stabilna", rekao je Maarouf, ali je napomenuo da je stigla u lošem stanju.

"Imala je nekoliko modrica i posjekotina po cijelom tijelu", rekao je on za AFP.

"Također je stigla s hipotermijom zbog jake hladnoće. Morali smo je zagrijati i dati joj kalcij."

Odsječena od teritorija pod kontrolom režima, regija uveliko ovisi o pomoći iz Turkiye i nedostaje joj stručnost i ljudstvo da samostalno pokrene efikasne hitne akcije.

Budući da su turske nevladine organizacije zaokupljene spasilačkim naporima preko granice, potraga za preživjelima u sirijskim gradovima poput Jandarisa je odgođena.

Prema podacima spasilačke grupe Bijeli šljemovi, koja djeluje na ovim područjima, više od 210 zgrada je sravnjeno na tim područjima. Još 520 je djelimično uništeno, dok je na hiljade oštećeno, navodi se.

"Apelujemo na sve humanitarne organizacije i međunarodna tijela da pruže materijalnu podršku i pomoć", poručili su Bijeli šljemovi na Twitteru.

"Vrijeme ističe. Stotine su još zarobljene ispod ruševina. Svaka sekunda može značiti spašavanje života."

TRT Balkan