Kim Jong-un se nada lansiranju satelita do kraja aprila.     Foto: Reuters

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un izjavio je da je njegova zemlja završila razvoj prvog vojnog špijunskog satelita i naredio zvaničnicima da sprovedu njegovo lansiranje u skladu sa planovima.

Sjeverna Koreja je u decembru provela ono što je nazvala važnom "završnom fazom" testa za špijunski satelit, a Kim je rekao da se nada lansiranju satelita do kraja aprila.

Sjevernokorejski lider je naredio da se ubrzaju završne pripreme za njegovo lansiranje i čvrsto uspostavi sposobnost satelitskog prikupljanja obavještajnih podataka tako što će u budućnosti uzastopno rasporediti nekoliko izviđačkih satelita na različitim orbitama.

Kim je ponovo kritikovao zajedničke vojne vježbe Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Južne Koreje i rekao da Washington pretvara Seul u naprednu bazu za "agresiju i arsenal za rat".

Tenzije na Korejskom poluostrvu su i dalje na visokom nivou pogotovo nakon nedavnih raketnih testova Pjongjanga.

U subotu je zajednički štab Južne Koreje objavio da je ispaljen hitac upozorenja na sjevernokorejski patrolni čamac koji je prešao njihovu pomorsku granicu.

U saopćenju Generalštaba navedeno je da je otvorena vatra upozorenja na patrolni čamac Sjeverne Koreje, koji je prekršio sjevernu graničnu liniju, koja je de facto granica u teritorijalnim vodama.

Ovaj događaj se poklopio s trilateralnom vojnom vježbom u kojoj su učestvovali Južna Koreja, Japan i SAD u međunarodnim vodama Japanskog ili Istočnog mora.

TRT Balkan / agencije