Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) odobrila je plan Tokija za ispuštanje pročišćene vode iz nuklearne elektrane pogođene cunamijem u more tokom sljedećih nekoliko desetljeća.      Foto: Reuters

Sjeverna Koreja oštro je osudila UN-ov organ za nadzor nuklearnog programa zbog odobrenja japanskog plana za ispuštanje pročišćene vode iz nuklearne elektrane Fukushima.

Ispuštanje pročišćene vode imat će "fatalan štetan utjecaj na ljudske živote, sigurnost i ekološko okruženje", rekao je dužnosnik ministarstva zaštite okoliša Pjongjanga u izjavi koju je u nedjelju prenijela službena Korejska centralna novinska agencija.

"Ono što je važno je nerazumno ponašanje IAEA-e, koja aktivno podržava i olakšava japansko ispuštanje nuklearno zagađene vode, što je nezamislivo", dodaje se u saopćenju.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) odobrila je plan Tokija za ispuštanje pročišćene vode iz nuklearne elektrane pogođene cunamijem u more tokom sljedećih nekoliko desetljeća.

Otprilike 1,33 miliona kubnih metara podzemne vode, kišnice i vode koja se koristi za hlađenje nakupilo se u nuklearnoj elektrani Fukushima, gdje se nekoliko reaktora otopilo nakon što je cunami 2011. preplavio rashladne sisteme.

Operater postrojenja tretira vodu kako bi uklonio gotovo sve radioaktivne elemente osim tricija, i planira je razrijediti prije ispuštanja u okean tokom nekoliko desetljeća.

Kontinuirano praćenje Izjava dolazi u trenutku kada čelnik IAEA-e Rafael Grossi završava svoju trodnevnu posjetu Seulu sastankom s opozicionim zastupnicima koji su kritizirali planirano oslobađanje.

U subotu se Grossi sastao s južnokorejskim ministrom vanjskih poslova Parkom Jinom kako bi ga izvijestio o nalazima svoje agencije, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova Seula.

Park je zatražio "aktivnu saradnju IAEA-e za provjeru sigurnosti i uvjeravanje javnosti", dodaje se.

Nakon tog sastanka Grossi je rekao da će IAEA ostati u postrojenju u Fukushimi kako bi osigurala sigurnost "na svakom koraku", tvitajući: "Ono što počinje sada još je važnije od dosad obavljenog posla - kontinuirano praćenje provedbe plana. "

TRT Balkan / agencije