Okupljeni su uzvikivali slogane kao što su "ICC, radi svoj posao", "Slobodna Palestinu" i "Hitni prekid vatre".    Foto: AA

U znak solidarnosti s Palestinom, djeca i njihove porodice marširali su do zgrade Međunarodnog krivičnog suda (ICC) u Hagu u Holandiji, tražeći pravdu i istragu o izraelskim zločinima počinjenim u Gazi.

Skup nazvan "Dječji marš" privukao je demonstrante iz različitih sredina koji su se okupili na željezničkoj stanici u Hagu kako bi izrazili zabrinutost i pozvali na međunarodnu akciju.

Okupljeni su uzvikivali slogane kao što su "ICC, radi svoj posao", "Slobodna Palestinu" i "Hitni prekid vatre".

Demonstranti su nosili transparente s porukama poput "Pravda za ubijenu palestinsku djecu" i "Prestanite ubijati djecu".

Noseći zastave Palestine, brojni građani su poručili da ICC ispuni svoj zadatak i posveti se pitanju krize u Gazi.

Bilal Riani, predsjednik Fondacije Endulus i jedan od organizatora protesta, kazao je da ono što se dešava u Gazi nije samo rat već i genocid.

“ICC mora obaviti svoj posao i istražiti genocid. Oni koji stalno govore u slučaju Ukrajine, samo šute kada je Palestina u pitanju”, rekao je Riani.

Larissa-Mae Hartkamp, učesnica marša, izrazila je zabrinutost zbog toga što Holandija isporučuje Izraelu dijelove za avione F-35, ističući da Izrael treba smatrati agresorom.

"Marširali smo do ICC-a jer želimo prekid vatre, da pravda bude zadovoljena i da ICC radi svoj posao", rekla je Hartkamp.

Međunarodni krivični sud je međunarodni sud sa sjedištem u Hagu, osnovan Rimskim statutom koji je stupio na snagu 1. jula 2002. godine.

TRT Balkan / agencije