Pobednik izbora će dobiti priliku da najverovatnije koalicionom zameni tehničku vladu.     Foto: Reuters

Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazala su da su dve stranke skoro izjednačene, a pobednik će dobiti priliku da, najverovatnije koalicionom zameni tehničku vladu koja vodi zemlju od 5,5 miliona stanovnika od maja.

Pobeda levo orentisane stranke Smer-Slovačka socijaldemokratija SMER-SSD, koju predvodi Robert Fico, mogla bi da Slovačku svrsta više ka Mađarskoj u gorućim društvenim pitanjima, a Fico je tokom kampanje obećavao da će obustaviti podršku Bratislave Ukrajini, navodi Rojters.

Vlada Progresivne Slovačke (PS) bi zadržala kurs u vezi sa spoljnom politikom, zadržavajući snažnu podršku Slovačke Kijevu uz svrstavanje zemlje u prointegracijski i liberalni tabor u EU po pitanjima kao što je zelena politika.

Prozapadna PS je u kampanji stavljala akcenat na reformističke sposobnosti svog lidera Mihala Šimečke, aktuelnog potpredsednika Evropskog parlamenta, i na porukama usmerenim protiv Fica.

Ne očekuje se da će ni SMER-SSD ni PS, osvojiti potrebnu većinu za samostalno formiranje vlade, što znači da će ono zavisiti verovatno od rezultata više manjih partija, a Socijaldemokratska partija „Hlas" mogla bi pritom da bude svojevrsni tas na vagi.

Ta stranka, koju je formirao bivši Ficov saradnik Petar Pelegrini, trenutno je treća po snazi u istraživanjima sa podrškom od oko 13 odsto.

Tanjug