Fico je obećao da će prekinuti vojne isporuke Ukrajini i težiti mirovnim pregovorima, što Ukrajina i njeni saveznici odbijaju.      Foto: Reuters Archive

Populistička stranka koju predvodi bivši premijer Robert Fico pobijedila je na parlamentarnim izborima u Slovačkoj, prema preliminarnim rezultatima objavljenim rano u nedjelju.

Državni zavod za statistiku objavio je preliminarne rezultate u šest sati po lokalnom vremenu (3.00 GMT) nakon prebrojavanja 99,2 posto glasačkih listića, a ljevičarska stranka Roberta Fica SMER (Smjer - socijaldemokratija) dobila je 23,3 posto glasova.

Progresivna Slovačka je završila na drugom mjestu sa 16,98 posto, a slijede Glas-SD (14,98 posto), koalicija običnih ljudi i nezavisnih ličnosti i Hrišćanske unije (9,02 posto), Hrišćansko-demokratski pokret (6,91 posto), Stranka slobode i solidarnosti (6,18 posto) i Slovačka nacionalna stranka (5,67 posto).

"Izlaznost na izborima održanim u subotu bila je 68,06 posto", objavila je lokalna novinska agencija TASR, pozivajući se na Statističku kancelariju.

Dodaje se da se očekuje da će Fico, prokremljovska ličnost, započeti pregovore s drugim političkim strankama o formiranju koalicione vlade.

Sa sedam političkih stranaka koje su dostigle prag od pet posto potreban za ulazak u parlament, koalicioni pregovori će gotovo sigurno uključiti više igrača i mogli bi potrajati.

Fico (59) obećao je da će prekinuti vojne isporuke Ukrajini i težiti mirovnim pregovorima, što Ukrajina i njeni saveznici odbijaju.

Bio je primoran da se povuče s mjesta premijera nakon ubistva istraživačkog novinara Jana Kuciaka 2018. Kuciak je istraživao korupciju u Slovačkoj, a vjeruje se da je ubistvo motivisano njegovim novinarskim radom.

Fico, koji je bio premijer u Slovačkoj od 2012. do 2018. godine, protiv je pooštravanja sankcija Rusiji, posebno u oblasti energetike.

Slovačkom, zemljom od 5,5 miliona stanovnika, od maja upravlja privremena administracija tehnokrata.

TRT Balkan / agencije