Španija: U požaru u Valenciji četiri osobe poginule, 15 nestalo

Španija: U požaru u Valenciji četiri osobe poginule, 15 nestalo

Vatra se brzo proširila u dvije zgrade obložene zapaljivim poliuretanom.
Predsjednik Valencije Carlos Mazon rekao je da je 15 osoba povrijeđeno, od kojih su pet vatrogasaca.     Foto: Reuters

Najmanje četiri osobe su poginule, a 15 se vodi kao nestalo, saopštile su vlasti Valencije u petak ujutro, nakon što je požar zahvatio dvije velike stambene zgrade u tom španskom gradu.

Hitne službe još uvijek nisu ušle u izgorjele zgrade. Vatrogasci i dalje rashlađuju objekte koji su se zapalili u četvrtak naveče.

"Možemo samo potvrditi ono što smo vidjeli, a to su u ovom trenutku četiri osobe", rekao je novinarima Jorge Suarez, iz hitnih službi Valencije.

Predsjednik Valencije Carlos Mazon rekao je da je 15 osoba povrijeđeno, od kojih su pet vatrogasaca. Niko nije u teškom stanju.

Stručnjaci su rekli španskim medijima da su zgrade bile obložene poliuretanom - istim materijalom koji je korišćen za izolaciju Grenfell tornja u Londonu, koji izgorio 2017. godine, pri čemu su poginule 72 osobe.

Scene dva požara bile su slične - zgrade i u Londonu i Valenciji zahvatio je plamen u roku od 30 minuta od izbijanja požara, a izbijali su gusti oblaci crnog dima.

"Poliuretan na fasadi pretvorio je zgradu u kamin. To je sintetički materijal koji omogućava dobre toplotne performanse, ali je zapaljiv", rekao je za "El Mundo" procjenitelj osiguranja Huan Antonio Diego.

Vatrogasci su uspjeli spasiti dvije osobe s balkona, a jedan vatrogasac je morao da skoči s drugog sprata bježeći od plamena.

Mediji prenose da je požar izbio na osmom spratu i proširio se na dvije stambene zgrade u kojima živi oko 450 ljudi.

Valencija je proglasila trodnevnu žalost, što uključuje obustavljanje prvih događaja čuvenog festivala Las Fallas.

TRT Balkan / agencije