Eksperti Ujedinjenih nacija su pozvali na hitan prekid izvoza oružja u Izrael koje bi se koristilo u Gazi.      Foto: AA

Eksperti Ujedinjenih nacija (UN) su u petak pozvali na hitan prekid izvoza oružja u Izrael koje bi se koristilo u Gazi.

"Svaki transfer oružja ili municije u Izrael koji bi se koristio u Gazi vjerovatno će predstavljati kršenje međunarodnog humanitarnog prava i mora se odmah prekinuti", navodi se u saopštenju Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava (OHCHR).

Sve države pozvane su da "osiguraju poštovanje" međunarodnog humanitarnog prava od strane strana u sukobu, dodajući da se "shodno tome moraju suzdržati od prenosa bilo kakvog oružja ili municije - ili dijelova za njih - ako se to očekuje, s obzirom na činjenice ili prošle obrasce ponašanja, da bi se koristili za kršenje međunarodnog prava."

Iz OHCHR-a napominju da je taj izvoz zabranjen "čak i ako država izvoznica ne namjerava da se oružje koristi u suprotnosti sa zakonom".

U njemu je pozdravljeno "obustavljanje transfera oružja Izraelu Belgije, Italije, Španije, Nizozemske i japanske kompanije "Itochu Corporation".

Međutim, stručnjaci su naglasili i da su isporuke iz Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke porasle od početka sukoba 7. oktobra, te da su Francuska, Velika Britanija, Kanada i Australija među ostalim izvoznicima oružja u Izrael.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 29.514 Palestinaca, a 69.616 ljudi je povrijeđeno.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima UN-a, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

TRT Balkan / agencije