Predstavnik WHO je rekao da je samo devet od 36 zdravstvenih ustanova djelomično funkcionalno u cijelom Pojasu Gaze, a sve su na jugu.      Foto: Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u četvrtak je saopštila da sjeverna Gaza više nema funkcionalne bolnice zbog nedostatka resursa zbog izraelskih napada.

"Na sjeveru nema više funkcionalnih bolnica. Al-Ahli je bila posljednja, ali sada minimalno funkcioniše i još uvijek liječi pacijente, ali ne prima nove, zajedno sa bolnicama Al-Shifa, Al-Awda i Al-Sahaba. Ove bolnice još uvijek pružaju sklonište hiljadama raseljenih ljudi", rekao je Richard Peeperkorn, predstavnik SZO na okupiranim palestinskim teritorijama, na konferenciji za novinare u Ženevi putem video veze.

On je rekao da je samo devet od 36 zdravstvenih ustanova djelomično funkcionalno u cijelom Pojasu Gaze, a sve su na jugu.

“Al-Ahli je sada ljuštura bolnice", rekao je on.

Naglasio je da je to jedina bolnica u kojoj su povrijeđeni ljudi do prije dva dana mogli biti operisani u sjevernoj Gazi.

"Ali više nema operacionih sala zbog nedostatka goriva, struje, medicinskog materijala i zdravstvenih radnika, uključujući hirurge i druge specijaliste", rekao je on.

Dodao je da je bolnica Al-Ahli u "potpunom haosu, potpuno zagušena i u zoni katastrofe".

Prema njegovim riječima više od 20 zdravstvenih radnika bolnice Al-Ahli uhapšeno je u ponedjeljak, a šest ih je pušteno i primorano da se presele na jug.

Međutim, nema informacija o ostalima u pritvoru, rekao je on, pozivajući sve strane u sukobu da poštuju međunarodno humanitarno pravo i da u svakom trenutku štite zdravstvene radnike, pacijente, zdravstvene ustanove i vozila hitne pomoći.

Peeperkorn je naglasio da dvije velike bolnice u južnoj Gazi rade sa trostrukim kapacitetom kreveta.

"U međuvremenu, sveukupne stope popunjenosti sada dostižu 206 posto u stacionarnim odjeljenjima i 250 posto na intenzivnim odjeljenjima, pored pružanja utočišta hiljadama interno raseljenih ljudi", rekao je on.

Procjenjuje se da je više od 1,9 miliona, ili 85 posto stanovništva, raseljeno, od čega su polovina djeca. Više od 1,4 miliona njih nalazi se u skloništima u UNRWA objektima i drugim javnim prostorima, uključujući bolnice.

Peeperkorn je rekao da je 136 pripadnika UNRWA ubijeno od početka neprijateljstava u Gazi.

Dodao je da se od 7. oktobra do srijede u Gazi dogodilo 246 napada na zdravstvene usluge, pri čemu su 582 osobe poginule i 748 je povrijeđeno. Napadi su pogodili 61 zdravstvenu ustanovu i 76 vozila hitne pomoći.

Izrael je napao Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra, a u napadima je ubijeno više od 20.000 Palestinaca, a ranjeno ih je najmanje 52.586.

TRT Balkan / agencije