U izvještaju iz juna 2014. godine, međunarodna organizacija "Human Rights Watch" je također navela da je "YPG regrutovao djecu".     Foto: Reuters Archive

Teroristička organizacija PKK/YPG, koju podržavaju Sjedinjene Američke Države (SAD), nastavlja regrutovati djecu koju otima, kršeći pritom brojne međunarodne konvencije i propise, a mnoga od te djece poginu u pokušaju bijega, samoubistva ili u zonama sukoba.

PKK/YPG, koju podržava SAD, nastavlja da regrutuje djecu mlađu od 18 godina, uprkos tome što je takva praksa protivna međunarodnim zakonima, posebno Konvenciji Ujedinjenih naroda (UN) o pravima djeteta.

Iako je između UN-a i vođe PKK/YPG Ferhata Abdija Sahina, kodnog imena "Mazlum Abdi", u junu 2019. godine potpisan dokument o "puštanju djece (koja djeluju unutar terorističke organizacije) i njihovom neučestvovanju u oružanim sukobima", ta teroristička organizacija i dalje nastavlja takvu praksu.

Prema informacijama koje je novinar AA dobio iz sigurnosnih izvora, prosječna starost djece u terorističkoj organizaciji je 15 godina.

Smanjenje broja dobrovoljaca

Zbog smanjenja broja dobrovoljaca posljednjih nekoliko godina, teroristička organizacija nastoji popuniti nastalu prazninu upravo većim angažovanjem djece.

Mlađa djeca se regrutuju u terorističku organizaciju putem obmane, prisile i otmice, a teroristi također obećavaju plate djeci i njihovim porodicama suočenim s ekonomskim poteškoćama u Iraku i Siriji.

PKK/YPG, koju podržava SAD, regrutuje djecu iz porodica koje ne plaćaju ili ne mogu plaćati takozvanu "poresku obavezu" te pokušavaju osigurati da se barem jedna osoba iz svake porodice pridruži terorističkoj organizaciji kao oblik "obaveznog služenja vojnog roka".

Grupa "Revolucionarna omladina", kojom upravlja osoblje terorističke organizacije u Siriji, također nasilnim pritvaranjem ili kidnapovanjem pokušava osigurati učešće djece u redovima terorističke organizacije.

Seksualno zlostavljanje

Teroristi također seksualno zlostavljaju djevojke mlađe od 18 godina. Do sada su mnoge djevojke izgubile živote kao rezultat pokušaja bijega iz kampova, samoubistava ili bolesti.

Obuka koju teroristička organizacija pruža djeci traje oko devet mjeseci, a kako bi se izbjegli problemi po osnovu međunarodnog prava, djeca koja prolaze obuku se registruju pod različitim imenima i podacima o identitetu.

Centri za obuku

Neka od djece koju je teroristička organizacija kidnapovala odvedena su u regije Iraka/Kandila i Sinjara.

Također, neki od centara za obuku u Siriji su: Omladinski centar (Tel Rifat), Gelhat akademija (An-Nasiriyah), Logistički štab (Qom Aftar), Ideološki edukativni centar za djecu (Aynularab), Dječji bataljon (Tel Temir/provincija Hasakah), Obrazovni centar Tel Mozan (Amude/Hasake), Centar za obaveznu regrutaciju (Kahtaniye/Hasake), Dječji ideološki edukativni centar (Malikiye/Hasake), Omladinski bataljon Ayn (Ayn al-Hadra) i Akademija za sabotaže (Gir Kendal/Haseke).

Reakcija lokalnog stanovništva

Nasilno vrbovanje djece od strane PKK/YPG nedavno je izazvalo ozbiljne reakcije među ljudima u regionu u Siriji, a građani su čak organizirali i proteste. Teroristička organizacija je nasiljem suzbila ove reakcije.

Neke porodice čija su djeca vrbovana apelirale su na međunarodne organizacije i tražile od njih da se obrate terorističkoj organizaciji kako bi nazad dobili svoju djecu.

Neke međunarodne organizacije kontaktirale su PKK/YPG, koja u Siriji koristi naziv SDG, i zahtijevale da djeca budu vraćena njihovim porodicama.

Međunarodni izvještaji

Pitanje regrutovanja djece od strane terorističke organizacije je tematizirano u mnogim međunarodnim izvještajima.

U "Izvještaju o trgovini ljudima" američke vlade iz 2016. godine, naglašeno je da "sirijski ogranak PKK-a, PYD/YPG, nastavlja da regrutuje i koristi dječake i djevojčice, uključujući djecu mlađu od 15 godina, kao članove organizacije i odvodi ih u kampove za obuku."

U izvještaju Državnog ureda za demokratiju i ljudska prava američkog Ministarstva za ljudska prava iz 2014. godine, pod naslovom "Djeca vojnici", navedeno je da "PKK redovno regrutuje djecu i da se ne zna koliko djece vojnika ima još uvijek unutar PKK."

U izvještaju pod nazivom "Djeca i oružani sukob" koji je generalni sekretar UN-a podnio Vijeću sigurnosti u junu 2015. godine, navedeno je da je "utvrđeno da su djevojčice i dječaci mlađi od 15 godina regrutovani od strane YPG/YPJ i korišteni u ratnim zonama."

U izvještaju "Djeca i oružani sukobi", koji je UN objavio u julu 2023. nalaze se podaci o "djeci regrutovanoj, ubijenoj ili ranjenoj" u zonama sukoba 2022. godine.

"Na području Iraka i Sirije, organizacija je 2022. godine regrutovala 696 djece koja su korištena na kontrolnim punktovima i sukobima, a izražavamo zabrinutost zbog porasta slučajeva regrutovanja i korištenja djece od strane PKK/YPG/SDG".

Inicijative UNICEF-a

U saopštenju UN-ove organizacije za zaštitu djece UNICEF iz juna 2014. godine navodi se da je "UNICEF duboko zabrinut zbog vijesti da se djeca nalaze u redovima PKK, koju međunarodna zajednica smatra terorističkom organizacijom. Upotreba djece od strane oružanih snaga i terorističkih grupa je protivno međunarodnom pravu."

Još se navodi da su tokom sastanka predstavnika UNICEF-a za Siriju sa članovima organizacije 2022. godine primili mnogo pritužbi od porodica koje žive u regijama pod kontrolom terorističke organizacije, da ista organizacija pritvara njihovu djecu i šalje ih u zone sukoba pod izgovorom "takozvane regrutacije".

U saopštenju se navodi da između UNICEF-a i PKK/YPG postoji protokol o "izuzeću maloljetne djece iz regrutacije", te je najavljeno da će se pribjegavati međunarodnom kaznenom postupku ukoliko se nastavi sa kršenjem pomenutog protokola.

U izvještaju iz juna 2014. godine, međunarodna organizacija "Human Rights Watch" je također navela da je "YPG regrutovao djecu".

PKK na listi terorističkih grupa

PKK je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je ogranak terorističke organizacije PKK-a koji djeluje u Siriji.

TRT Balkan / agencije