Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.            Foto: AA

Blizu 70.000 palestinskih vjernika u četvrtak je klanjalo teravih-namaz, zajedničku noćnu molitvu muslimana u mjesecu posta ramazanu, u džamiji Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) uprkos izraelskim ograničenjima.

Odjel za islamske zadužbine u Al-Qudsu saopštio je da je 70.000 vjernika prisustvovalo teravih-namazu u džamiji Al-Aksa pete noći ramazana.

Očevici su rekli za Anadolu da su izraelske snage bile raspoređene na vratima koje vode do džamije i spriječile hiljade palestinskih mladića da uđu.

Izrael je ograničio pristup palestinskim vjernicima džamiji Al-Aksa tokom rasta tenzija širom okupirane Zapadne obale zbog ofanzive izraelske vojske na Pojas Gaze u kojoj je ubijeno više od 31.300 Palestinaca.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.

TRT Balkan / agencije