Lideri su razgovarali o ekonomskoj saradnji zemalja Centralne Azije i Sjedinjenih Američkih Država.     Foto: AA

Prvi samit šefova država Centralna Azija - Sjedinjene Američke Države u formatu C5+1, kojem su prisustvovali šefovi država Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Sjedinjenih Američkih Država, održan je u New Yorku.

Samitu, čiji je domaćin bio američki predsjednik Joe Biden, prisustvovali su predsjednik Kazahstana Kassym-Jomart Tokayev, predsjednik Kirgistana Sadir Caparov, predsjednik Uzbekistana Shavkat Mirziyoyev, predsjednik Tadžikistana Imamali Rahman i predsjednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov.

Na samitu, koji je prvi put održan, lideri su razgovarali o zajedničkom radu na daljem jačanju suvereniteta, održivosti i prosperiteta Centralne Azije u oblastima ekonomije, energetike i sigurnosti u okviru dijaloga C5+1.

Detaljno su razmotreni strateško partnerstvo, politički dijalog, perspektive daljeg razvoja trgovine, privrede, investicija i humanitarne saradnje, kao i pitanja održavanja mira i stabilnosti u Evroaziji.

Konstatovano je da je format C5+1, koji je uspostavljen u Samarkandu prije osam godina na nivou ministara vanjskih poslova, podignut na nivo šefova država, postao važna platforma za razvoj otvorenog i konstruktivnog dijaloga i efikasne saradnje između zemalja Centralne Azije i SAD-a na svim poljima.

Lideri su razgovarali o ekonomskoj saradnji zemalja Centralne Azije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i o pitanjima koja se odnose na jačanje saradnje u rješavanju sigurnosnih izazova, uključujući cyber sigurnost, terorizam, nasilni ekstremizam, ilegalnu migraciju i trgovinu drogom.

Govoreći na samitu, Tokayev je naveo da vjeruju u podršku SAD-a u uspostavljanju Regionalnog centra za ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih naroda u Centralnoj Aziji i Afganistanu u Almatiju.

Mirziyoyev je skrenuo pažnju na pitanja jačanja trgovinskih i investicionih aktivnosti, uspostavljanja projektne saradnje, razvoja transportnih koridora u regionu, osiguranja ljudskih prava, širenja obrazovnih programa i pomaganja u mirnom rješavanju situacije u Afganistanu.

Caparov je takođe napomenuo da samit treba da ima za cilj stvaranje povoljnih uslova za jačanje međusobnog razumijevanja i povjerenja, obezbjeđenje sigurnosti i stabilnosti i proširenje komercijalne i ekonomske saradnje.

Rahman se osvrnuo na sve veće izazove i prijetnje, borbu protiv terorizma i ekstremizma, trgovinu drogom, osiguravanje regionalne sigurnosti, političku situaciju u Afganistanu i zaštitu granice Tadžikistana sa Afganistanom, te istakao značaj međunarodne podrške i saradnje u ovom procesu.

Na kraju sastanka postignut je dogovor između zemalja Centralne Azije i SAD-a o proširenju konstruktivnog partnerstva.

TRT Balkan / agencije