Ranije u četvrtak IAF je rekao na X-u da su "deseci borbenih aviona i helikoptera napali niz terorističkih ciljeva terorističke organizacije Hamas širom pojasa Gaze".    Foto: AA

Izraelske zračne snage (IAF) saopćile su u četvrtak da su od subotnjeg napada bacile “oko 6000 bombi na ciljeve Hamasa” u Gazi, što je gotovo jednako broju bombi koje je SAD upotrijebio u Afganistanu u jednoj godini.

The Washington Post, citirajući Marca Garlasca, vojnog savjetnika u holandskoj organizaciji PAX for Peace, izvijestio je da Izrael “u manje od sedmicu dana baca ono što je SAD bacao u Afganistan u godinu dana, u mnogo manje, mnogo gušće naseljeno područje u kojem će greške biti uvećane".

Garlasco, koji je također bivši istražitelj UN-a za ratne zločine u Libiji, rekao je dnevniku, pozivajući se na podatke Centralnog zapovjedništva američkih zračnih snaga, da je najveći broj bombi bačenih u jednoj godini za rat u Afganistanu bio nešto više od 7423.

Prema podacima UN-a, tokom cijelog rata u Libiji NATO je izvijestio da je iz aviona izbacio više od 7600 bombi i projektila, piše dnevnik.

Ranije u četvrtak IAF je rekao na X-u da su "deseci borbenih aviona i helikoptera napali niz terorističkih ciljeva terorističke organizacije Hamas širom pojasa Gaze".

"Do sada je IAF bacio oko 6000 bombi na ciljeve Hamasa", dodaje se.

Charles Lister, viši saradnik i direktor programa za ekstremizam i borbu protiv terorizma na Institutu za Bliski istok, također je bio iznenađen tom brojkom.

TRT Balkan / agencije