U Sudanu traju borbe između vojske, koju predvodi general Abdel Fattah al-Burhan, koji je šef vladajućeg Suverenog vijeća, i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF).     Foto: Reuters

Ujedinjene nacije (UN) su pozvale sukobljene strane u Sudanu da polože oružje i zaštite civile tokom ramazana, islamskog svetog mjeseca posta.

Martin Griffiths, podsekretar UN-a za humanitarna pitanja i koordinator hitne pomoći na društvenoj mreži X rekao je da se približava godišnjica od početka rata u Sudanu.

„Uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti koja poziva na prekid neprijateljstava tokom ramazana, borbe se nastavljaju. Ovo je trenutak istine. Strane moraju, zaštititi civile i osigurati humanitarni pristup”, rekao je on.

U Sudanu traju borbe između vojske, koju predvodi general Abdel Fattah al-Burhan, koji je šef vladajućeg Suverenog vijeća, i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF).

Prema podacima UN-a najmanje 13.900 ljudi je ubijeno, a više od osam miliona raseljeno u sukobu koji je počeo u aprilu prošle godine.

Nekoliko sporazuma o prekidu vatre uz posredovanje Saudijske Arabije i američkih posrednika nije uspjelo okončati nasilje.

TRT Balkan / agencije