Većina Palestinaca u blokiranoj enklavi "nema toplu odjeću ni deke", dok je sjever Gaze "jedva dostupan, čak i za pružanje osnovne humanitarne pomoći".      Foto: AA

Nemilosrdni izraelski napadi na infrastrukturu Gaze i hladno vrijeme u regiji palestinsku enklavu čine "potpuno nemogućom za život", upozorio je Ured UN-a za ljudska prava.

"To (hladno vrijeme) je bilo potpuno predvidljivo za ovo doba godine i rizikuje da ionako nehigijensku situaciju učini potpuno bez uvjeta za život ljudi", rekao je Ajith Sunghay, šef Ureda UN-a za ljudska prava za okupiranu palestinsku teritoriju.

Dodao je da većina Palestinaca u blokiranoj enklavi "nema toplu odjeću ni deke", te da je sjever Gaze, koji i dalje bombarduju izraelske snage, "jedva dostupan, čak i za pružanje osnovne humanitarne pomoći".

Izraelska ofanziva ubila je najmanje 26.422 Palestinca, prema zdravstvenim vlastima u Gazi, a strahuje se da su još hiljade mrtve i zatrpane pod ruševinama, a većina od 2,3 miliona stanovnika enklave raseljena je i suočena s akutnom nestašicom hrane, vode i lijekova.

TRT Balkan / agencije