Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno.     Foto: Reuters Archive

Šef Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Volker Turk rekao je u četvrtak da izraelsko uništavanje civilne infrastrukture u Pojasu Gaze predstavlja kršenje Ženevske konvencije i ratni zločin.

"Ogromno uništavanje imovine, koje nije opravdano vojnom nuždom i izvršeno nezakonito i bezobzirno, predstavlja tešku povredu Četvrte Ženevske konvencije i ratni zločin", rekao je Turk novinarima.

Međunarodni sud pravde (ICJ) je prošlog mjeseca izrekao privremenu presudu tražeći od Izraela da prestane s ometanjem isporuke pomoći u Gazi i poboljša humanitarnu situaciju u enklavi, nakon što je Južna Afrika optužila Tel Aviv da je počinio genocid.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Gazu nakon napada Hamasa 7. oktobra, ubivši najmanje 27.840 Palestinaca i ranivši 67.317, a vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

TRT Balkan / agencije