Generalna skupština od 193 članice usvojila je konsenzusom rezoluciju koju je izradio Maroko.     Foto: Reuters

Generalna skupština UN-a usvojila je u utorak rezoluciju kojom se osuđuju svi činovi nasilja nad svetim knjigama kao kršenje međunarodnog prava.

Dolazi nakon višestrukih spaljivanja i skrnavljenja primjeraka islamske svete knjige Kur'ana u evropskim zemljama, uključujući nedavno spaljivanje Kur'ana ispred džamije u Švedskoj, koje je dopustila policija, što je izazvalo međunarodni bijes.

Muslimanski čelnici i političari naglasili su da takva skrnavljenja i provokacije nisu obuhvaćeni zakonima o slobodi izražavanja.

Generalna skupština od 193 članice usvojila je konsenzusom rezoluciju koju je izradio Maroko.

Oštro je osudila „sva djela nasilja protiv osoba na osnovu njihove vjere ili uvjerenja, kao i sva takva djela usmjerena protiv njihovih vjerskih simbola, svetih knjiga, domova, preduzeća, posjeda, škola, kulturnih centara ili mjesta bogoslužja, kao i sve napade na i u vjerskim mjestima i svetištima kršeći međunarodno pravo."

Dana 12. jula Vijeće UN-a za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi također je osudilo nedavne napade na Kur'an unatoč glasovima zapadnih zemalja protiv rezolucije.

Rezolucija je pozvala na osudu napada usmjerenih na Kur'an i opisala ih kao "činove vjerske mržnje".

Ranije su krajnje desničarske ekstremističke grupe zapalile kopije Kur'ana ispred egipatske i turske ambasade u Kopenhagenu. Danska i Švedska su izjavile da osuđuju spaljivanje Kur'ana, ali ga ne mogu spriječiti prema pravilima koja štite slobodu govora. Prošle sedmice u protestima u Iraku zapaljena je švedska ambasada u Bagdadu.

Protesti krajnje desničarske ekstremističke grupe pod nazivom "Danski domoljubi" u utorak u Kopenhagenu uslijedili su nakon spaljivanja Kur'ana koje je grupa organizirala u ponedjeljak i prošle sedmice ispred iračke ambasade.

TRT Balkan