Kamerman, njegov brat Marwan i drugi članovi porodice ubijeni su tokom izraelskih vazdušnih napada u naselju Ed-Durc u južnoj Gazi.     Foto: Reuters Archive

UNESCO je u četvrtak pozvao na potpunu i transparentnu istragu u vezi s ubistvom slobodnog reportera i kamermana agencije Anadolu Muntasera es-Sawafa u Gazi.

"Žalim zbog smrti Muntasera es-Savafa. Zaštita novinara kao civila je zahtjev međunarodnog prava, uključujući Rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 2222/2015 o zaštiti novinara, medijskih profesionalaca i povezanog osoblja u situacijama sukoba", navela je generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay.

Ona je naglasila:

"Pozivam na punu i transparentnu istragu kako bi se utvrdile okolnosti ove tragedije."

El-Sawaf kamerman Anadolu koji je izvještavao iz Gaze, ubijen je u izraelskim vazdušnim napadima 1. decembra, nakon jednonedeljne humanitarne pauze između Izraela i palestinske grupe Hamas.

Kamerman, njegov brat Marwan i drugi članovi porodice ubijeni su tokom izraelskih vazdušnih napada u naselju Ed-Durc u južnoj Gazi.

Nakon što je teško povrijeđen u bombaškom napadu, Muntaser es-Sawaf je morao čekati hitnu pomoć oko 30 minuta i na kraju je privatnim vozilom prevezen u baptističku bolnicu Al-Ahli, ali nije bilo medicinskog tima i on je preminuo.

Sahranjen je zajedno sa bratom i drugim rođacima na gradskom groblju al-Batsh.

TRT Balkan / agencije