UNICEF: Prekid vatre u Gazi - okončanje najmračnijih poglavlja čovječanstva

UNICEF: Prekid vatre u Gazi - okončanje najmračnijih poglavlja čovječanstva

Čovječanstvo sada mora hitno pisati drugačije poglavlje, rekao je glasnogovornik UNICEF-a James Elder u Ženevi.
“Humanitarna kriza bi se mogla preokrenuti za nekoliko dana, ali su naši napori za pružanje pomoći opstruirani“, rekao je Elder.          Foto: AA

Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) poručio je da prekid vatre u Pojasu Gaze mora biti suštinski, a ne simboličan kako bi se okončala “najmračnija poglavlja“ čovječanstva.

“Situacija u Gazi je nadmašila najmračnija poglavlja čovječanstva. Čovječanstvo sada mora hitno pisati drugačije poglavlje“, rekao je glasnogovornik UNICEF-a James Elder na brifingu za novinare u Ženevi.

On je poručio da je neophodno osloboditi sve zarobljenike i da se stanovnicima Pojasa Gaze mora dozvoliti da žive.

Upozorio je da se UNICEF i druge organizacije i dalje suočavaju s velikim preprekama u dostavi humanitarne pomoći stanovnicima Gaze koji se nalaze svega desetak minuta od graničnog prelaza Erez.

“Humanitarna kriza bi se mogla preokrenuti za nekoliko dana, ali su naši napori za pružanje pomoći opstruirani“, rekao je Elder.

Vijeće sigurnosti UN-a jučer je usvojilo rezoluciju kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi tokom ramazana, oslobađanje zarobljenika i omogućavanja protoka humanitarne pomoći.

TRT Balkan / agencije