Dowden: "AI nastoji da nadmaši ljudsku inteligenciju na svaki mogući način, što je samo nekoliko godina daleko".     Foto: Reuters

Zamjenik britanskog premijera Oliver Dowden rekao je u petak da svijet ne može priuštiti sebi da "postane zarobljen" u debatama o tome da li umjetna inteligencija AI služi za javno dobro ili zlo.

Umjetna inteligencija je "izazov koji je već danas sa nama i koji mijenja, upravo sada, sva naša sutra. Ona će promijeniti sve što radimo... način na koji živimo", rekao je Dowden na godišnjoj Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku.

On je definisao vještačku inteligenciju kao "najveću transformaciju koju je svijet vidio" i rekao da bi zadatak vlada po tom pitanju trebalo da bude da razumiju, shvate i nastoje da njime upravljaju, ali to treba učiniti "velikom brzinom".

Dowden je rekao da je svijet već vidio opasnosti koje umjetna inteligencija može predstavljati.

"Tinejdžeri hakuju bankovne podatke pojedinaca... teroristi koji ciljaju vladine sisteme... cyber kriminalci koji obmanjuju glasače botovima... čak i države koje potiskuju svoje narode. Ne postoji budućnost u kojoj se ova tehnologija ne razvija izvanrednom brzinom", rekao je Dowden.

Kazao je da AI nastoji da nadmaši ljudsku inteligenciju "na svaki mogući način", što je samo nekoliko godina daleko.

Također je citirao i programere umjetne inteligencije, stručnjake i akademike.

"Ublažavanje rizika od izumiranja od AI bi trebao biti globalni prioritet zajedno s drugim rizicima društvenog razmjera kao što su pandemije i nuklearni rat", rekao je.

Napominjući da će Velika Britanija biti domaćin samita o umjetnoj inteligenciji u novembru, zamjenik premijera je rekao da je cilj sastanka postizanje zajedničkog razumijevanja "ovih najekstremnijih rizika i načina na koji svijet treba da se suoči s njima... i istovremeno, fokusirati se na to kako se sigurna umjetna inteligencija može koristiti za javno dobro."

Samit će se održati od 1. do 2. novembra u Bletchley Parku, Buckinghamshire, saopštila je britanska vlada prošlog mjeseca.

TRT Balkan / agencije