Lampeduza, sa samo 6.000 stanovnika i prihvatnim centrom koji ima kapacitet za samo 400 migranata, ima velike probleme.     Foto: AA

Hiljade migranata stiglo je na Lampeduzu iz Afrike ove sedmice, a Evropska unija (EU) ne zna šta da radi s njima.

Dugi redovi migranata i izbjeglica, koji nose kape i ručnike kako bi se zaštitili od septembarskog sunca, sjede sa obje strane uske, kamenite ulice koja vodi do Contrada Imbriacola, glavnog prihvatnog centra za migrante na italijanskom ostrvu Lampeduza.

Više od 7.000 migranata stiglo je na Lampeduzu laganim čamcima iz Tunisa ranije ove sedmice, što je navelo gradonačelnika ostrva Filipa Manina da proglasi vanredno stanje.

Poručio je da iako su migranti uvijek bili dobrodošli, ovaj put je Lampeduza "u krizi".

U saopćenju objavljenom u petak, italijanska premijerka Giorgia Meloni rekla je da njena vlada namjerava poduzeti "odmah vanredne mjere" za rješavanje dolazaka migranata.

Lampeduza, sa samo 6.000 stanovnika i prihvatnim centrom koji ima kapacitet za samo 400 migranata, ima velike probleme.

Od početka sedmice na italijansko ostrvo Lampeduza, koje se nalazi na iregularnoj migracijskoj ruti u centralnom Mediteranu iz Afrike u Evropu, stiglo je više od 7.000 neregularnih migranata.

Von der Leyen i Meloni u posjeti Lampeduzi

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i italijanska premijerka Giorgia Meloni obišli su u nedjelju migrantski centar na najjužnijem italijanskom ostrvu Lampeduza koje je ove sedmice bilo preplavljeno sa skoro 7.000 ljudi u periodu od 24 sata.

Tenzije su na ostrvu skočile posljednjih dana, a stanovnici izražavaju nestrpljenje zbog stalnog priliva migranata koji pokušavaju da stignu do Evrope iz sjeverne Afrike koji pristižu na njihove obale.

Meloni je razgovarala sa građanima ostrva navodeći da vlada radi na snažnom odgovoru, uključujući 50 miliona eura (53,4 miliona dolara) za pomoć ostrvu.

Suočeni s krizom, Meloni je obećala strožije mjere i poziva na pomorsku blokadu Sjeverne Afrike.

Kriza dovodi u pitanje jedinstvo unutar EU, kao i Melonijevu krajnje desničarsku vladu.

Većina migranata koji su stigli ove sedmice je stigla iz Tunisa.

Broj migranata koji su krenuli na opasno pomorsko putovanje u Italiju se udvostručio u odnosu na prošlu godinu i ubrzano je dostigao rekordne brojke iz 2016.

TRT Balkan / agencije