Palestinska vlada u Pojasu Gaze optužila je međunarodnu zajednicu da je odgovorna za kontinuirane izraelske ratne zločine u toj blokiranoj enklavi.      Foto: AA

Palestinska vlada u Pojasu Gaze optužila je međunarodnu zajednicu da je odgovorna za kontinuirane izraelske ratne zločine u toj blokiranoj enklavi.

Jutros je okončana privremena humanitarna pauza, a Izrael je već u jutarnjim satima počeo izvoditi nove napade na Pojas Gaze.

"Okupaciona izraelska vojska je nastavila svoj brutalni rat protiv palestinskog naroda u Pojasu Gaze", navodi se u saopćenju vladinog ureda za medije u Gazi.

Vlada u Gazi optužila je međunarodnu zajednicu da snosi odgovornost za nastavak izraelskog rata protiv Pojasa Gaze.

"Međunarodna zajednica, posebno Sjedinjene Države, američki predsjednik Joe Biden i državni sekretar Antony Blinken odgovorni su za zločine izraelske okupacije i njen brutalni rat protiv civila, djece i žena u Gazi", navodi se u saopćenju.

Naglašavajući da Izrael krši međunarodno humanitarno pravo, iz Gaze smatraju da je međunarodna zajednica dala zeleno svjetlo za nastavak te prakse.

"Palestinski narod ima pravo da se brani na svaki način, da dobije svoju slobodu i nezavisnost, da uspostavi palestinsku državu s Jerusalemom kao glavnim gradom u skladu s međunarodnim zakonima i da potpuno očisti svoje zemlje od okupacije", navodi se u saopćenju.

TRT Balkan / agencije