Tokom posjete, Von der Leyen je ukrajinskoj policiji predala i 50 novih vozila koja je finansirala Evropska unija (EU).     Foto: AA

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u subotu je posjetila glavni grad Ukrajine, obilježavajući drugu godišnjicu rata između Kijeva i Moskve.

"Više nego ikad, čvrsto stojimo uz Ukrajinu. Finansijski, ekonomski, vojno, moralno. Dok zemlja konačno ne bude slobodna", navela je Von der Leyen na društvenoj mreži X.

Tokom posjete, Von der Leyen je ukrajinskoj policiji predala i 50 novih vozila koja je finansirala Evropska unija (EU).

"Vozila će im pomoći u svakodnevnom radu. Da donesu sigurnost i stabilnost na teritorijama koje su oslobodile hrabre ukrajinske oružane snage, i podrže stanovništvo. To je solidarnost EU na djelu", rekla je predsjednica Evropske komisije.

U subotu su se navršile dvije godine otkako je Rusija započela rat protiv Ukrajine, kao i deset godina otkako je ilegalno anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim i grad Sevastopolj.

Najvišerangirani zvaničnici EU-a u petak su izrazili "snažnu i nepokolebljivu" podršku evropskog bloka Kijevu u borbi protiv Rusije.

U zajedničkoj izjavi, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, Ursula von der Leyen i predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola obilježili su "tragičnu godišnjicu".

Pažnju je privukla činjenica da su izjavu dali ne u ime Evropske unije već kao lideri tri institucije EU. Kasnije se saznalo da zbog protivljenja Mađarske izjava nije mogla biti data uz saglasnost svih država članica.

TRT Balkan / agencije