"Mogu postati premijer samo ako sve stranke u koaliciji to podrže. To nije bio slučaj", napisao je Wilders na platformi X.             Foto: AA

Nizozemski političar krajnje desnice Geert Wilders izjavio je u srijedu da nema dovoljno podrške da postane premijer te zemlje.

"Mogu postati premijer samo ako sve stranke u koaliciji to podrže. To nije bio slučaj", napisao je Wilders na platformi X.

To je izjavio nakon izvještaja da su propali napori da se formira nova vlada s Wildersom na čelu.

Kasnije je izjavio da će jednog dana "ipak postati premijer Nizozemske, uz podršku još većeg broja Nizozemaca".

"Ako ne sutra, onda prekosutra. Glas miliona Nizozemaca će se čuti!", rekao je.

Više od 10,4 miliona birača glasalo je 22. novembra na izborima za članove nizozemskog parlamenta koji ima 150 zastupničkih mjesta.

Wildersova ekstremno desničarska islamofobična Stranka za slobodu (PVV) osvojila je 37 mjesta, a slijedi je GroenLinks-PvdA, koalicija koju predvodi bivši izvršni potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans, sa 25 mandata.​​​​​​

U pokušaju da ublaži svoju dosadašnju retoriku, Wilders je u izjavi javnom servisu NOS izrazio želju da bude premijer za sve, bez obzira na etničko porijeklo ili vjeru.

Izrazio je nadu da bi mogli postići dogovor u koalicionim pregovorima sa drugim strankama.

Stranka PVV je prethodnih godina u partijskom programu obećala da će zatvoriti džamije u zemlji, zabraniti Kur'an i otkazati boravišne dozvole azilantima.

TRT Balkan / agencije