Zanzibar, koji očekuje da će ove godine primiti 1,5 miliona turista, zadržao je unutrašnju autonomiju, ali je u vanjskim odnosima vezan za Tanzaniju.     Foto: AA

Smješteno na zapadnoj obali Indijskog okeana, ostrvo Zanzibar nudi turistima tirkizno more, bijeli pijesak na plažama, vrtove začina, parkove divljih životinja, dok atmosferu upotpunjuju ulični prodavači koji prodaju svježe voće u tradicionalnoj odjeći.

Zanzibar u istočnoj Africi, sastoji se od ukupno 54 ostrva. Na arhipelagu, kojim dominira tropska klima, najveća ostrva su Unguja, gdje se nalazi Stone Town, te Penba, poznato po trgovini začinom karanfilić.

Stone Town, sa ekonomijom koja se oslanja na proizvodnju začina i turizam ima oko 1,5 miliona stanovnika i nalazi se na listi UNESCO-ove svjetske baštine.

Od 1830. do 1873. godine, Stone Town je bio glavni centar trgovine robljem. U tom području se još uvijek nalaze tamnice specifične za taj period i dirljiv kameni spomenik koji prikazuje četiri osobe okovane lancima. Nakon ukidanja ropstva 1873. godine, na nekadašnjem mjestu za trgovinu robljem podignuta je Anglikanska crkva, a je to popularna destinacija za posjetioce.

Ugrožene lokalne vrste Zanzibara, crveni kolobus majmuni, mogu se posmatrati u njihovim prirodnim staništima unutar Nacionalnog parka Jozani-Chwaka Bay, koji se nalazi oko 40 kilometara od grada Zanzibara. Ova regija je domaćin raznolikog ekosistema šuma mangrova, plavih majmuna, grm svinja, papagaja, oko 40 vrsta ptica i više od 50 vrsta leptira.

Intrigantno mjesto za posjetioce je "Maalum Cave", prirodni bazen nastao od urušavanja krova pećine na istočnoj strani Unguje. Podjednako privlačan je restoran "Stijena", izgrađen na stijeni na plaži Pingwe, sa zadivljujućim pogledom na tirkizne vode Indijskog okeana.

Zanzibar je jedinstven spoj afričke, evropske, arapske i indijske kulture. Pripadnici lokalnog plemena Masai mogu se vidjeti u tradicionalnoj odjeći, a žene često nose lokalnu haljinu "Kangu".

Zanzibar, koji očekuje da će ove godine primiti 1,5 miliona turista, zadržao je unutrašnju autonomiju, ali je u vanjskim odnosima vezan za Tanzaniju. Svahili je službeni jezik ostrva, ali se govore i engleski i arapski. Kao valuta koristi se tanzanijski šiling, a 95 posto stanovništva su muslimani.

TRT Balkan / agencije