Zelenski u Generalnoj skupštini UN-a: Ratni zločini moraju biti kažnjeni

Zelenski u Generalnoj skupštini UN-a: Ratni zločini moraju biti kažnjeni

Rusija koristi cijene hrane kao oružje, naglasio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
Navodeći da je Rusija koristila različita oružja protiv Ukrajine i cijelog svijeta, Zelenski je istakao da je Moskva nakon početka rata blokirala ukrajinske luke u Crnom i Azovskom moru.     Foto: AA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku, poručio je da Ukrajina čini sve kako bi osigurala da se nakon ruske agresije niko u svijetu ne usudi da napadne bilo koju zemlju.

"Rusija je morala biti očišćena od nuklearnog oružja 1990-ih. Historija nam to pokazuje. Rusija zaslužuje da bude očišćena od ovog oružja danas. Teroristi nemaju pravo na nuklearno oružje", poručio je Zelenski.

Navodeći da je Rusija koristila različita oružja protiv Ukrajine i cijelog svijeta, Zelenski je istakao da je Moskva nakon početka rata blokirala ukrajinske luke u Crnom i Azovskom moru.

"Ovo je pokušaj da se nestašica hrane na svjetskom tržištu iskoristi kao oružje u zamjenu za priznanje nekih, ali ne svih teritorija koje je Rusija zauzela. Rusija koristi cijene hrane kao oružje. Pokušavamo da osiguramo stabilnost hrane čak i kada Rusija blokira Inicijativu za crnomorsko žito. Otvorili smo privremeni pomorski koridor iz naših luka", rekao je ukrajinski predsjednik.

Naveo je da Rusija svakih deset godina počinje neki rat.

"Dio teritorije Moldavije i Gruzije je pod okupacijom. Rusija je pretvorila Siriju u ruševine. Da nije bilo Rusije, hemijsko oružje nikada ne bi bilo korišteno u Siriji", naglasio je Zelenski.

Istakao je da ukrajinska formula mira postaje globalna.

"Sastojci formule su ti koje Rusija koristi protiv Ukrajine i drugih zemalja. Po prvi put u modernoj historiji, imamo stvarnu šansu da zaustavimo agresiju pod uslovima napadnute nacije", rekao je Zelenski.

Poručio je da dok Rusija gura svijet u posljednji rat, Ukrajina čini sve da se nakon ruske agresije niko na svijetu ne usudi da napadne bilo koju zemlju.

"Treba spriječiti naoružavanje. Mora postojati kazna za ratne zločine. Oni koji su deportovani moraju se vratiti svojim kućama. A, okupator se mora vratiti na svoju zemlju. Moramo biti ujedinjeni da to postignemo i mi ćemo to učiniti", dodao je Zelenski.

TRT Balkan / agencije